Bankat Qendrore të Botës ‘po debatojnë’ nëse duhet të ndryshojnë strategjitë e tyre

24/07/2019 10:01 AM 0 komente

Duke luftuar për të arritur objektivat e tyre për inflacionin, bankat qendrore anembanë botës po debatojnë nëse kanë nevojë të ndryshojnë atë që po synojnë.
Nga Rezerva Federale Amerikane, në Bankën Qendrore Evropiane, zyrtarët po studiojnë strategjitë e tyre të tanishme dhe nëse ato duhet të ndryshohen, për të ringjallur inflacionin pasi ai vazhdon të nënvlerësojë nivelet që konsiderohen të përfaqësojnë stabilitetin e çmimeve.

Rezerva Federale

Zyrtarët e Fed kanë menduar përgjatë 2019 për të shqyrtuar se si të arrijnë më së miri mandatin e tyre të punësimit maksimal dhe çmimeve të qëndrueshme.
Çështja më e madhe është mundësia për punësim. Në qershor, kryetari Jay Poëell diskutoi mbi përfitimet dhe sfidat e një strategjie e cila mbështet faktin se inflacioni është përkohësisht i shtyrë mbi objektivin 2%, për të kompensuar për nënndarjet e kaluara. Fed ka humbur më së shumti objektivin e saj të inflacionit që kur u prezantua në vitin 2012, por zyrtarët kanë thënë në mënyrë eksplicite se nuk do të ndryshojnë qëllimin. Bankierët qendrorë të SH.B.A.-së thanë se do të raportojnë rezultatet e shqyrtimit në gjysmën e parë të vitit 2020.

Banka Qendrore Europiane

Stafi i BQE ka filluar studimin e një rivendosje të mundshme të qëllimit të tyre të inflacionit, sipas burimeve të Bloomberg. Ata po analizojnë joformalisht qasjen e politikës së institucionit, duke përfshirë pyetjen nëse objektivi aktual i rritjes së çmimeve të konsumit “më poshtë, por afër 2%” është ende i përshtatshëm për epokën pas krizës. Presidenti Mario Draghi favorizon një qasje “simetrike”, që do të thotë fleksibiliteti të jetë ose mbi ose nën një qëllim specifik 2%, thanë zyrtarët. Kjo do t’i lejonte BQE-së të ruante inflacionin e rritur për një kohë, pas një periudhe dobësie për të siguruar rritjen e çmimeve. Ndryshimi i vetë qëllimit ndoshta do të kërkonte një rishikim formal, te cilin ndoshta mundet që Christine Lagarde të ndërmarrë kur të jetë në krye të BQE-së në nëntor.

Banka e Anglisë

Një pjesë e mirë e analistëve mendojnë se Brexit i përfunduar apo ndryshimi i qeverisë britanike do të sjellë ndryshime, edhe ekonomisti Tony Yates thotë se Britania ka mundësi të larta për të rishikuar politikat e saj monetare, veçanërisht nëse Partia Laburiste e opozitës vjen në pushtet. Hartuesit e politikave nuk kanë diskutuar nëse modifikimi i mandatit do të jetë një gjë e mirë, por Gertjan Vlieghe tha së fundmi se BOE duhet të publikojë një parashikim të rrugës më të mundshme të normave të interesit që do të duhej për të mbajtur inflacionin në objektiv.

Banka Qendrore e Hungarisë

Hungaria është duke u përpjekur me objektivin tradicional të inflacionit prej 3% gjatë viteve të fundit, pjesërisht për të lejuar më shumë liri veprimi për politikëbërësit. Në vitin 2015, banka qendrore tha se do të vëzhgonte një interval tolerance prej 1 pikë përqindje në të dyja anët e objektivit të inflacionit prej 3%. Autoriteti monetar në atë kohë tha se do të lejonte që të shmangte ndryshimet në normë nëse tendencat e çmimeve të konsumit konsideroheshin të përkohshme. Në dhjetor 2018, banka qendrore tha se do të zhvendoste fokusin e saj nga shifra nominal në inflacionin bazë të zhveshur nga impakti i taksave indirekte, të cilat ajo thoshte se ishte më e mira në kapjen e “tendencave të vazhdueshme” në të dhënat e çmimeve.

Banka e Rezervës së Zelandës së Re

Banka qendrore e Zelandës së Re zyrtarisht miratoi një mandat të dyfishtë të maksimizimit të punësimit dhe arritjes së stabilitetit të çmimeve në prill. Që atëherë Banka e Rezervës ka ulur normat e interesit në një rekord të ulët prej 1.5% .
Guvernatori Adrian Orr ka sinjalizuar që reduktimet e mëtejshme të normave mund të jenë të nevojshme pasi inflacioni ulet nën objektivin e tij prej 2% dhe synimet e punësimit bien. Ekonomistët janë pothuajse unanim që Banka do të ulë normën zyrtare në 1.25% në gusht, ndërsa një grup tjetër mendon se do të ulet më tej deri në 1% përpara fundit të vitit.

Banka Qendrore e Brazilit

Ish shefi i bankës qendrore Arminio Fraga thotë se është koha për të ndryshuar sistemin. Ai sugjeron që autoriteti monetar duhet të “zbutë” ciklet ekonomike si pjesë e një mandati dytësor që do të merrte së bashku me pavarësinë e tij, që aktualisht po diskutohet në Kongres. Kjo do të ishte përveç qëllimit të saj kryesor të stabilitetit të çmimeve, por dhe të mos gabohej me një objektiv rritjeje.

Banka Qendrore e Tajlandës

Banka qendrore tha se në një raport tremujor të politikës monetare thuhet se ka biseduar rreth reduktimit të objektivit prej 1 deri në 4 për qind, por vendosi të mos e bëjë këtë këtë vit, duke pasur parasysh shqetësimet rreth rritjes ekonomike dhe nevojës për të ndërtuar hapësirën e politikës.


Banka e Rezervës së Afrikës së Jugut

Banka qendrore e Afrikës së Jugut në fillim të vitit 2018 filloi të bënte të qartë se preferon inflacionin e ankoruar afër mesit të 4,5% të objektivit të saj dhe jo vetëm nën fundin e sipërm 6%. Ndërkohë që mandati i Bankës Rezervë lejon fleksibilitet në rastet e goditjeve ekzogjene, Komiteti i Politikës Monetare është më pak tolerant ndaj inflacionit që shkel objektivin se sa në të kaluarën. Ky qëllim për të mbajtur inflacionin afër 4.5% mund të vendosë bankën qendrore për më shumë përplasje me politikanët.

Banka e Kanadasë

Banka e Kanadasë rinovoi mandatin e saj me qeverinë federale në tetor 2016, duke ratifikuar objektivin më të gjatë të inflacionit në këtë proces. Banka qendrore me qendër në Otava përpiqet të mbajë rritjen vjetore të çmimeve të konsumit në mes të një pike prej 1% dhe 3%. Ndërkohë që standardi mbeti i paprekur, në atë kohë u prezantuan tre tregues të rinj të inflacionit bazë. Mandati i guvernatorit është gati për rinovim në 2021.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of