BE harton planin 5G për të kontrolluar rreziqet e sigurisë

29/01/2020 9:49 AM 0 komente

Furnizuesit e pajisjeve të telekomunikacionit që gjykohet të jenë një kërcënim i sigurisë do të përjashtoheshin nga pjesët kritike të rrjeteve të komunikimit 5G të BE-së, nën një plan bllokimi të hartuar në përgjigje të frikës për Huawei të Kinës.

Plani, që do të botohet të Mërkurën, është një rekomandim që i lë secilit prej 27 vendeve anëtare të BE-së së shpejti të jenë me përgjegjësinë përfundimtare për të hartuar masat e tyre specifike të sigurisë.

Ajo vendos fazën e vendimeve të mëdha në Berlin dhe kryeqyteteve të tjera se si të merren me Huawei, pasi Britania ‘zemëroi’ SHBA-në, duke e lejuar kompaninë kineze në rrjetin e saj 5G.

Vendet anëtare të BE-së kanë rënë dakord për veprim duke përfshirë kërkesat për çertifikim, diversifikimin e furnizuesve dhe kontrollet mbi bizneset që konsiderohen me rrezik të lartë, thanë njerëzit e njohur me çështjen, raporton FT.

Propozimi i BE-së ‘imiton’ kryesisht strategjinë e Mbretërisë së Bashkuar, për të përjashtuar pajisjet nga shitësit me rrezik të lartë – me të dyja Huawei dhe ZTE të etiketuar si të ndjeshëm në rrjetin, ku përpunohen informacionet për klientët, duke lejuar disa përdorime në “noncore ”.

Autoritetet e kontrollit të qasjes ndaj kompanive të telekomit evropian bëhen shumë të varur në Ericsson dhe Nokia për pajisjet radio, duke mbajtur shitësit me rrezik të lartë jashtë zonave më të ndjeshme.

Plani i BE-së – përgatitur nga një grup sigurie që përfshin të gjitha 28 vendet anëtare dhe të mbështetur nga Komisioni Evropian – vjen pas shqetësimeve në rritje për ndikimin e Kinës dhe Huawei në infrastrukturën kritike, megjithëse asnjëra nuk emërtohet qartë si objektiv i punës.

 

/FT.COM

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of