BE mund të ofrojë zgjatjen e afatit për marrëveshjen Brexit deri në qershor

09/10/2019 8:15 AM 0 komente

Bashkimi Evropian është gati të zgjasë bisedimet e Brexit në fund të verës së ardhshme pasi Këshilli Evropian dhe kryetarët e komisioneve hodhën poshtë strategjinë e Boris Johnson si një “lojë me faj”.

Një “varg të dhënash” do të luhet në takimin e liderëve evropianë javën e ardhshme, por burimet sugjeruan se data do të ishte qershori.

Me një zgjatje të anëtarësimit të Mbretërisë së Bashkuar në BE që tani duket e pashmangshme, burime të tjera diplomatike sugjeruan që një mundësi për një datë përfundimi mund të jetë edhe përpara një zgjedhjeje të mundshme të përgjithshme, në mënyrë që të detyrojë parlamentin të pranojë një marrëveshje.

“Por politikanët pëlqejnë t’i mbajnë gjërat larg pllaka të tyre për aq kohë sa të jetë e mundur dhe kështu ta shtyjnë më gjatë duket më realiste,” tha një diplomat i lartë i BE.

Bisedimet për një marrëveshje thuhet se janë shuar në Bruksel, pas pretendimeve të jashtëzakonshme të Downing Street mbi përmbajtjen e një telefonate midis kancelarit gjerman, Angela Merkel dhe kryeministrit të Mbretërisë së Bashkuar.

Merkel thuhet se i kishte thënë Johnson se Irlanda Veriore duhej të qëndronte në bashkimin doganor të BE-së. Zyrtari pohoi se si pasojë një marrëveshje dukej “Në thelb e pamundur, jo vetëm tani por gjithmonë”.

Tusk, presidenti i Këshillit Evropian, dha një pasqyrë të zhgënjimit në raportet anonime mbi thirrjen e Merkel, përmbajtja e pretenduar e së cilës përshkruar nga politikanë të vjetër në Berlin si “e pamundur”. Zëdhënësi i kancelarit nuk pranoi të komentojë mbi “bisedat konfidenciale”.

 

/THE GUARDIAN

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of