BE rrezikon tarifa mbi 47 miliardë euro, nqs nuk arrin një marrëveshje tregtare Brexit

28/01/2020 9:57 AM 0 komente

U deshën 32 muaj, dy kryeministra dhe gati 30 vota në Parlament për të hequr Britaninë nga Bashkimi Evropian – dhe pjesa më e vështirë e negociatave as nuk ka filluar.

Të dy palët kanë, deri në fund të këtij viti kohë, për të penguar kushtet e marrëdhënies së tyre të ardhshme. Për shkak se Britania po largohet nga Bashkimi doganor i BE-së, i cili lejon qarkullimin e mallrave pa detyrime, ato bisedime do të duhet të përfshijnë një marrëveshje tregtare.

Kryeministri britanik Boris Johnson ka thënë se dëshiron një zgjidhje të shpejtë, duke siguruar një shkëmbim pa tarifë dhe pa kuota të mallrave. Por Presidenti i Komisionit të BE-së, Ursula von der Leyen ka paralajmëruar se një marrëveshje gjithëpërfshirëse është “në thelb e pamundur” për t’u negociuar deri në fund të vitit.

Ndërsa pjesa më e madhe e përqendrimit ka qenë në atë se si divorci mund të ndikojë në vetë Britaninë, bizneset e BE-së gjithashtu kanë shumë në diskutim.

Një listë tarifash të përpiluara nga qeveria britanike vitin e kaluar në përgatitje për një Brexit të vështirë, ende qëndron si një rezultat i mundshëm nëse negociatat dështojnë. Për të kuptuar sesi kjo do të ndikonte në tregti, Bloomberg rishikoi eksportet e mëparshme nga vendet e mbetura të BE-së për në Britani dhe gjetëm atë prej 301.2 miliardë eurosh (332 miliardë dollarë) të mallrave të eksportuara në vitin 2018, afërsisht 47.3 miliardë € (16%) ka të ngjarë të ekspozohet ndaj tarifave të reja. Totali i kostove të shtuara për produktet e BE do të arrijë në gati 5 miliardë €.

Lista përfshin më shumë se 500 mallra, nga djathi deri tek gomat, të cilat do t’i nënshtroheshin tarifave dhe kuotave. Taksat janë krijuar për të mbrojtur prodhuesit britanikë dhe industritë kryesore nga konkurrenca e BE-së.

Gjermania është e gatshme të marrë goditjen më të madhe, me 18.8 miliardë euro nga mallrat e saj potencialisht subjekt tarifash, aq sa vlera e kombinuar e partnerëve të afërt tregtarë të SHBA Belgjikë, Spanjë, Hollandë dhe Francë.

 

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of