BEI gati të investojë tek TAP

01/03/2016 8:54 AM 0 komente

Banka Europiane e Investimeve po punon ngushtësisht me Komisionin Europian për investime të rëndësishme në fushën e gazit. Massimo D’Eufemia e bëri të ditur këtë gjatë takimit ministerial të Këshillit për Korridorin Jugor të Gazit.

D’Eufemia tha se BEI po merr në konsideratë realizimin e këtij korridori.

“ Ky projekt është kyç për infrastrukturën e rajonit dhe për Europën. Korridori Jugor i Gazit do të ofrojë burime të reja energjie për Europën, si dhe do të krijojë konkurrencë të re në tregun e gazit”, tha D’Eufemia.

Gjatë vitit të kaluar BEI ka punuar ngushtësisht si me TAP, ashtu edhe me TANAP dhe vazhdon të intensifikojë përpjekjet.

“ Ne duam të sigurojmë se BEI do të sigurojë fonde të mjaftueshme për zbatimin e plotë të këtyre projekteve, si dhe jemi duke konsideruar financimin e komponentëve të tjerë të Korridorit Jugor të Gazit”, tha ai.

Parashikohet që përmes këtij projekti të transportohen 10 miliardë metër kub gaz nga Azerbajxhani përmes Detit Kaspik në Europë ( përmes Gjeorgjisë dhe Turqisë).

Në fazën fillestare, gazi do të prodhohet në fushat e Shah Denis 2 dhe konsiderohet si burimi kryesor i Korridorit Jugor të Gazit. Me këtë projekt mund të lidhen edhe burime të tjera.  Gazi nga fushat e Shah Deniz 2 do të eksportohet në Turqi dhe në tregjet europiane, me zgjatimet e gazsjellësit South Caucasus, Trans-Anatolian Natural dhe TAP.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of