BERZH dhe BE mbështesin industrinë serbe të modës

11/11/2019 10:01 AM 0 komente

Industria e tekstilit ishte një nga industritë më të forta në ish-Jugosllavi. Me rënien e Federatës dhe humbjen e tregjeve lindore, ajo pothuajse u shua. Megjithatë, disa shtëpi mode kanë arritur të mbijetojnë, dhe madje edhe të lulëzojnë, pavarësisht se kanë duruar shumë kriza ekonomike dhe shumë trazira gjatë viteve 1990, dhe kanë vazhduar t’u bëjnë thirrje konsumatorëve pavarësisht konkurrencës së ashpër të rrugës së lartë me të cilën përballen sot.

Shtëpia serbe e modës Tiffany është njëra prej tyre. Kompania familjare u themelua në vitin 1982 dhe sot punëson 130 persona.

“Cilësia e produkteve tona – kjo është pika jonë unike e shitjes”, shpjegon Boro Radoičić, themeluesi i kompanisë. “Modeli ynë i biznesit është ta vendosim klientin në qendër. Ne i dëgjojmë klientët për t’u dhënë atyre atë që dëshirojnë. ”

‘Made in Serbia’

Nga dizajni tek qepja, Tiffany është bërë tërësisht në Serbi. Por rrobat e saj janë të pëlqyera nga klientët në të gjithë Ballkanin Perëndimor – një histori e vërtetë suksesi për një rajon që po përpiqet të nxisë bashkëpunimin ekonomik. Aktualisht kompania shet produkte në Serbi, Slloveni, Kroaci, Bosnje dhe Hercegovinë dhe Mal të Zi përmes dyqaneve të veta dhe sistemit të ekskluzivitetit.

Me dizajnin e tij të hijshëm dhe materialet cilësore, objektivi demografik i Tiffany është 30 dhe 55 vjeç dhe biznesmenë biznesmenë. Shtëpia ka një ekip të ri të stilistëve dhe një drejtor krijues që të gjithë mësojnë rreth tendencave të reja duke udhëtuar në panairet e modës nëpër Evropë.

“Ne nuk jemi duke mbetur më pas në pjesën tjetër të botës. Ne kemi prezantuar një sistem të ngjashëm me ato që gjenden në shtëpitë e modës evropiane: ne i prezantojmë koleksionet dhe idetë tona blerësve tanë gjashtë muaj përpara, “shpjegon Tamara Karapandžić, menaxher i marketingut.

Programi i BERZH-it në Serbi ka arritur tashmë mbi 900 biznese dhe sipërmarrës që nga viti 2001. Bashkimi Evropian ka mbështetur programin me mbi 14 milion euro.

“Ne po mbështesim gjithnjë e më shumë kompani të modës në Serbi dhe jemi të lumtur të shohim që ky sektor po zgjerohet”, tha Bojana Vukosavljević, menaxher kryesor i BERZH për këshilla për bizneset e vogla në Serbi.

“Cikli aktual i programit do të mundësojë të paktën 130 ndërmarrje serbe të përmirësojnë aftësitë e tyre dhe të bëhen më inovative, të tërheqin financime, të marrin ekspertizë përkatëse dhe të bëhen udhëheqës të biznesit, duke rritur konkurrencën dhe produktivitetin e tyre. Së bashku me mbështetje të tjera të financuara nga BE për mjedisin e biznesit, garancitë bankare për qasje në financa dhe grante për novatorët, ne kemi adresuar nevojat më të rëndësishme të ekonomisë serbe, “shpjegon Steffen Hudolin, Shefi i Operacioneve në Delegacionin e BE në Serbi.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of