Beteja e BQE-së në frontin fiskal mund të ketë nevojë për ndryshim nga vetë Lagarde

21/11/2019 9:33 AM 0 komente

Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde po përballet me thirrje për të përqendruar lobimin e saj për një politikë më të butë fiskale, në vend që të kërkojë stimul kombëtar.

Ndërsa ajo dhe BQE më parë i kanë bërë presion qeverive të shpenzojnë më shumë sesa të mbështeten në politikën monetare për të luftuar një rritje më të ngadaltë ekonomike, disa kanë filluar të pyesin nëse kjo është me të vërtetë një betejë me vlerë për të luftuar.

Edhe paraardhësi i Lagarde, Mario Draghi, zhvendosi theksin në fjalimet e tij të fundit si president për të theksuar nevojën për një buxhet të përbashkët të zonës euro. Përqendrimi i energjisë politike të Bankës Qendrore Evropiane në rritjen e asaj politike mund të jetë një ambicie më e zgjuar.

“Të flasësh për gjërat që duhet të ndodhin përsa i përket një kornize evropiane është një zonë më e natyrshme për ta,” tha Nick Kounis, një ekonomist në ABN Amro në Amsterdam. “Kjo ndoshta ka kuptim edhe nga këndvështrimi i ekonomisë, të kesh një strukturë të buxhetit qendror sesa të kesh këtë situatë të pabarabartë stimulimi.”

Në shtator, Draghi intensifikoi retorikën e tij, duke deklaruar se është koha që politika fiskale “të merrte përsipër detyrën”. Lagarde vëzhgoi në të njëjtin muaj se më shumë se gjysma e anëtarëve të euros kishin një deficit nën 0.5% të produktit të brendshëm bruto, duke u dhënë atyre hapësirë ​​për të vepruar. Ajo mori përgjegjësinë e BQE-së në 1 nëntor.

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of