Betejat e mëdha të Brexit në 2020

20/12/2019 9:43 AM 0 komente

Ndërsa Brexit hyn në fazën e saj të fundit, Bashkimi Evropian po përgatitet të lundrojë negociatat më komplekse në historinë e saj: marrëdhëniet e saj në të ardhmen me Britaninë.

Ajo premton të jetë një luftë edhe më e madhe dhe më e ndërlikuar sesa përleshjet politike mbi vendimin e Britanisë për të lënë BE, me gjithçka: nga tregtia deri tek bashkëpunimi i sigurisë. Një marrëveshje do të kërkojë miratimin e 27 anëtarëve të mbetur të bllokut – dhe të gjithë kanë interesat e tyre të ndryshme kombëtare në fjalë.

Kryeministri britanik Boris Johnson e ka bërë rrugën e një marrëveshjeje edhe më të vështirë, duke u zotuar të përdorë Brexit si një mundësi për të pushuar nga ato që ai pretendon se po pengojnë rregullat e BE-së.

“Tani do të kemi një konkurrent në derën tonë,” tha kancelarja gjermane Angela Merkel javën e kaluar. “Një konkurrent që do të përpiqet të tregojë se çfarë ka përpara derës sonë.”

Shumica e anëtarëve të BE këmbëngulin se ata ndajnë një axhendë të përbashkët në negociatat në pritje. Ata duan të formojnë një marrëdhënie tregtare tarifore zero, kuota zero; Të mbrojë integritetin e tregut të vetëm; si dhe mbrojnë standardet rregullatore që sigurojnë një lojë të barabartë. Por të gjitha vendet kanë ‘linjat e tyre të kuqe’ individuale. Këtu është një udhëzues për disa nga pikat e mundshme, bazuar në intervistat me zyrtarët në kryeqytetet nëpër BE:

Sekuencimi

Në sipërfaqe, BE duket se ka avantazhe në çdo negociatë duke marrë parasysh se ato vijnë nga qasja në tregun gjigand të vetëm. Pastaj ekziston fakti që Britania do të duhet të arrijë marrëveshje me bllokun mbi tema që shtrihen përtej tregtisë – bashkëpunimi i sigurisë dhe rregullat e aviacionit, për shembull.

“E gjithë kjo duhet të koordinohet në mënyrë që të maksimizojmë levën tonë të bisedimeve,” tha Sabine Weyand, Drejtori i përgjithshëm i Komisionit për Tregti, këtë javë.

Por linja kohore e shkurtuar e Johnson mund të vë në rrezik strategjinë: gjithçka ose asgjë. Nëse nuk do të ketë një pistë të mjaftueshme për të negociuar të gjitha temat njëkohësisht, BE do të detyrohej të zgjidhte cilat çështje të jepnin përparësi, diçka që do të shqetësonte në mënyrë të pashmangshme disa shtete anëtare.

Sektori automobil

Zyrtarët në Gjermani, Poloni, Austri, Rumani dhe Republika Czecheke të gjithë veçuan veturat dhe pjesët e automjeteve si një nga sektorët e tyre më të rëndësishëm që duhet të mbrohen.

Britania importoi pothuajse 1.5 milion autonë të bëra nga markat gjermane, franceze dhe italiane nga kontinenti në vitin 2018, me një vlerë totale të vlerësuar të shitjeve prej 35 miliardë eurosh (39 miliardë dollarë), sipas Bloomberg Intelligence. Disa nga prodhimet e BMW AG me qendër në Mynih janë me qendër në Britani. Çdo pengesë doganore do të ndikonte në zinxhirët e komplikuar të furnizimit global të industrisë.

Bujqësia

Bujqësia është kaq thelbësore për marrëdhëniet tregtare U.K-BE, është e vështirë të imagjinohet se nuk do të përfshihej në marrëveshje. Pyetja është se sa e detajuar mund të arrihet një marrëveshje brenda disa muajsh. Sot, vendet anëtare të BE gëzojnë qasje të lirë në tregjet bujqësore britanike, diçka që ata do të duan të vazhdojnë – por jo me çdo kusht. Nëse Britania ul standardet e saj të sigurisë ushqimore për të tërhequr tregti nga vendet e tjera, veçanërisht SHBA, një marrëveshje midis Britanisë dhe BE-së do të jetë e vështirë.

Peshkimi

Ky është një shqetësim i madh për Irlandën, Hollandën, Francën dhe Spanjën. Franca tashmë ka qasje në ujërat britanike pas Brexit me një kërkesë kryesore. Por qeveria amerikane është zotuar të lërë Politikën e Përbashkët të Peshkimit të BE dhe të mbrojë industrinë e saj të peshkimit, duke ripërcaktuar kontrollin mbi ujërat territoriale.

Gjibraltari

Që dalja shkëmbore në hyrjen perëndimore të Mesdheut i përket Britanisë, ka lënduar Spanjën për më shumë se tre shekuj. Ndërsa Madridi ka vetëm një qeveri të përkohshme aktualisht, çdo pasardhës mund të kërkojë të përdorë statusin anomal të postës, si një metodë pazari në negociatat tregtare me Britaninë.

Irlanda dhe kufiri

Irlanda ka ndjeshmëri të veçantë kur bëhet fjalë për Brexit. Eshtë i vetmi anëtar i BE që ndan një kufi tokësor me Britaninë, dhe rreth 1 miliard euro tregti kryhet midis të dyve çdo javë. ‘Marrëveshja e Tërheqjes’ nënkupton një mosmarrëveshje të pakëndshme, që do të shmangë çdo rishfaqje të kufirit fizik që ka mashtruar ishullin – por një marrëveshje gjithëpërfshirëse tregtare do të ndihmonte për ta shndërruar atë kompromis, të çrregullt.

Siguria

Në një mjedis gjeopolitik gjithnjë e më të pasigurt të shënuar nga sulmet kibernetike dhe terrorizmi, të dy palët kanë treguar që synojnë të bashkëpunojnë ngushtë. Si një fuqi ushtarake me aftësi të gjera inteligjence, Britania ka eksperiencë në këtë fushë.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of