Jeni duke lexuar në: Energji

Abonohuni:

MONITOR EKONOMI 37. Kompanitë ndryshojnë prodhimin për nevojat e Covid

Turizmi, ende pa një datë zyrtare. Vizitorët e brendshëm, jo potencial

[shikoni]

Derregullimi, sfida e vërtetë e liberalizimit të sektorit të energjisë

Nga Dr. Lorenc Gordani   Procesi i derregullimit në kontinentin evropian ka filluar së pari në Angli që në fillim vitet ’80. Pra hapja e mundësive për kapitalet private dhe…

Nafta, që nga zbulimet osmane deri në ditët tona

Historia e naftës shqiptare nis gjatë pushtimit osman, mesi i viteve 1800. Kjo është koha kur në Shqipëri nisin ekspeditat e para kërkimore mbi vendburimet naftës. Sipas të dhënave studimore,…

“Funerali” i naftës

Plani i shkrirjes së Albpetrol Pas falimentit praktik të ARMO-s, qeveria shqiptare ka nisur zbatimin e një plani që synon mbylljen e Albpetrol nëpërmjet një skeme ristrukturimi, ku shteti do…

E çuditshme që bizneset më të suksesshme shqiptare hezitojnë për të përmbushur parimet e tregut

Reagimi zyrtar i Ministrisë e Infrastrukturës dhe Energjisë: Në një prononcim zyrtar për “Monitor”, pas shqetësimit të ngritur nga bizneset dhe operatorët e tregut për ngërçin e furnizimit me energji…

Biznesi rrezikon furnizimin me energji

Liberalizimi i tregut të energjisë elektrike ka shumë paqartësi dhe rrezikon të futet në ngërç. Teksa më 1 mars, 83 bizneset që furnizohen në tensionin 35 kv duhet të shkëputen…

Kromi, prodhimi dhe eksportet në rritje këtë vit

Industria e kromit pritet që të ketë një vit pozitiv në 2018-n. Luan Saliaj, drejtor ekzekutiv i Albchrome, kompanisë më të madhe në këtë sektor, pohon për Monitor, se në…

2018- Festa vazhdon

Edhe në Shqipëri pritet që të reflektohet atmosfera pozitive, e cila karakterizon gjithë globin. Nivelet e prodhimit pritet që të rriten lehtas, duke iu afruar edhe më shumë kufirit të…

Nafta, Albpetrol rrit prodhimin

Për vitin 2018, Albpetrol parashikon të rrisë prodhimin duke arritur shifrën e 110.000 tonë naftë të prodhuar nga vetë kompania. Në të ardhurat e Albpetrol do të shtohen edhe të…

Mundësitë që ofron TAP pas ndërtimit të gazsjellësit

Intervistë me Ulrike Andreas – Drejtoreshë për Tregtinë dhe Marrëdhëniet me Jashtë dhe Menaxhere e TAP për Shqipërinë   TAP është një mundësi për të diversifikuar burimet e energjisë dhe…

Mjegulla e liberalizimit

Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike do të shkëpusë nga furnizimi më 1 janar 2018, 75 biznese të lidhura në tensionin 35 kilovolt. Ky është hapi që pritet të vulosë…

“S’ka më shtyrje, nga 1 janari 2018,75 bizneset e para dalin në treg të lirë”

Flet Entela Çipa, Këshilltare për Energjinë e ministrit për Infrastrukturën dhe Energjinë   Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë bën të qartë se nuk do të ketë më shtyrje për daljen…

Si të kursejnë shqiptarët

Për shumicën e familjeve shqiptare, përdorimi i pajisjeve shtëpiake me eficencë energjie duket më se e kushtueshme. Por shumë pak janë të informuar mbi përfitimet që mund të marrin në…

Shqipëria po thahet, 20% ujë më pak

Intervistë me inxhinierin hidroteknik të Institutit të Gjeoshkencave, Energjisë, Ujit dhe Mjedisit, Klodian Zaimi   Kur flasim për pjesën e hidrocentraleve, problemi më i madh është ai i menaxhimit të…

“Shqipërinë s’e shpëtojnë HEC-et e vogla, të ndërtohet Skavica me planin origjinal”

Flet inxhinieri Kristo Goga Këto lloj investimesh kaq të liberalizuara mbi pasurinë kombëtare janë një shpërdorim i madh në kurriz të shqiptarëve. Përgjithësisht këto hidrocentrale shumë rrallë janë të leverdishëm.…

“HEC-et, ja kostot mjedisore në një zhvillim kaotik”

Flet hidrobiologu Olsi Nika, mbi dëmin e shkaktuar dhe çfarë mund të bëhet për uljen: HEC-e të vogla në të njëjtën rrjedhë mund të kenë ndikime domethënëse dhe të pakthyeshme…

Dëmi i madh i HEC-eve të vogla

Pas më shumë se 500 kontratave koncesionare për hidrocentrale të vogla, duket se ka një virus të ri për HEC-e deri në 2 MW. Në harkun e më pak se…

OSHEE drejt rimëkëmbjes totale

Flet z. Adrian Çela, administrator i Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike (OSHEE) OSHEE me strategjinë dhe hapat që po ndërmerr prej më shumë se 2 vitesh, është drejt një…

Investimet e Bankers do varen nga vendimi i Arbitrazhit

Flet Zv.presidenti i Operacioneve dhe Prodhimit të Bankers Petroleum, Guangqing Zhang Ritmet e investimit dhe nivelet e prodhimit të Bankers Petroleum, eksportuesit më të madh në vend, që shfrytëzon me…