Biznesi bullgar merr mbështetje ndaj pandemisë

11/12/2020 10:09 PM 0 komente

Qeveria bullgare nisi një fushatë për të mbështetur sektorin e biznesit në vend në këtë kohë pandemie, në bashkëpunim me Ministrinë e Ekonomisë, e cila ka ofruar 400 milionë BGN për të lehtësuar pasojat e rënda të krizës COVID-19.

Kjo u bë e ditur nga raporti i ministrit të Ekonomisë, Lachezar Borisov, i paraqitur në seancën e kabinetit. Para kryeministrit Boyko Borissov dhe anëtarëve të tjerë të kabinetit, ministri paraqiti informacionin aktual në lidhje me ndihmën e dhënë ndaj kompanive dhe personave fizikë, në kushtet e sotme kritike të shkaktuara nga pandemia e koronavirusit. Masat antikrizë të ndërmarra në kuadër të programit operativ “Inovacionet dhe Konkurrenca” (OPIC) 2014-2020, arrijnë në vlerën 200 milionë BGN në fonde falas.

Paralelisht me këtë, mbi 210 milionë BGN janë vënë në dispozicion të bizneseve në formën e kredive, sipas dy programeve garantuese të Bankës Bullgare të Zhvillimit. “Gjëja më e rëndësishme është që paratë të arrijnë shpejt tek bizneset e vogla dhe të mesme”, tha kryeministri Borissov.

Ministri i Ekonomisë, Lachezar Borisov, raportoi se nën procedurën e financuar nga OPIC për fondet falas për mikrokompanitë, janë paguar mbi 173 milionë BGN. “Unë urdhërova që kompanitë, të cilat nuk arritën të marrin financim pas vlerësimit të parë, duhet të shqyrtohen përsëri në mënyrë që paratë të arrijnë edhe tek ato”, nënvizoi ministri, duke shtuar se në këtë mënyrë do të absorbohen fondet e ndihmës që arrijnë një total prej 52 milionë BGN.

Ministri i Ekonomisë gjithashtu vuri në dukje se është duke u zhvilluar një procedurë tjetër për mbështetjen e ndërmarrjeve të mesme, pasi kompanitë e miratuara për të marrë mbështetje do të bëhen publike brenda ditëve të ardhshme. 200 milionë BGN do të ofrohen për bizneset e mesme nën këtë procedurë. “Ne po kërkojmë mundësi për të rritur zbatimin e dy programeve të ardhshme që do të fillojnë së shpejti”, tha më tej ministri.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of