Boris Johnson ndërmerr ndryshime ligjore, ringjall ‘kërcënimin’ për Brexit pa marrëveshje

17/12/2019 9:49 AM 0 komente

Boris Johnson do të ndryshojë ligjin për të garantuar që faza e tranzicionit Brexit të mos zgjatet, duke krijuar një avantazh të ri për një ndarje pa marrëveshje me Bashkimin Evropian në fund të vitit të ardhshëm. Paundi ra sa 0,7%.

Kryeministri britanik dëshiron të mbajë premtimin e tij zgjedhor për të ratifikuar një marrëveshje të re të tregtisë së lirë me bllokun përpara se periudha e tejkalimit të ruajtjes së status quo-së të përfundojë në 31 dhjetor 2020.

Udhëheqësit e BE kanë paralajmëruar se është shumë e pamundur që negociatorët të jenë në gjendje të kryejnë llojin e marrëveshjes që dëshiron Johnson, i cili është modeluar në marrëveshjen e Kanadasë me BE, në 11 muajt midis ditës së Brexitit 31 Janar dhe afatit të Dhjetorit. Marrëveshjes BE-Kanada iu deshën shtatë vjet për të përfunduar.

“Ne do të sigurohemi që ta marrim këtë marrëveshje në kohë,” i tha Ministri i kabinetit Michael Gove, BBC të martën. Ai kundërshtoi idenë se Mbretëria e Bashkuar do të largohet nga orbita tregtare e BE-së pa ndonjë marrëveshje të re, duke thënë se blloku ka premtuar të përfundojë negociatat deri në fund të vitit 2020. “Ne do të marrim një marrëveshje të mirë dhe të dy palët janë të përkushtuar që ta arrijnë atë. ”

 

/Bloomberg News

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of