Bosnjë-Hercegovinë/ Prokurori boshnjak akuzon 16 persona për mashtrim financiar

18/02/2017 8:01 AM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Një prokuror boshnjak akuzoi për mashtrim financiar 16 persona, duke përfshirë këtu edhe drejtuesit e një banke investimi dhe agjencie bankare, të cilat i kushtuan sektorit bankar 122.5 milionë marka boshnjake (68 milionë dollarë).
Të pandehurit janë akuzuar për organizimin e një ndërmarrje kriminale për të marrë kontrollin e Bankës Bobar, për të rritur në mënyrë të paligjshme kreditë shumë milionëshe për anëtarët e grupit të biznesit Bobar dhe mbi të gjitha, pa dorëzimin e asnjë dokumenti garancie.
Në këtë mënyrë, ata shkaktuan falimentin e bankës dhe humbje të depozitave të kompanive të ndryshme, të qytetarëve dhe të qeverisë që ishin të depozituara në këtë bankë – tha në një deklaratë për shtyp Zyra e Prokurorit të Bosnjës për krimin ekonomik të organizuar dhe korrupsionin.
Banka u deklarua e falimentuar vetëm javën e kaluar, nga një gjykatë në qytetin verilindor të Bijelijines, aty ku edhe ajo e ka bazën. Shumë institucione qeveritare, duke përfshirë Zhvillimin e Republikës serbe, Bankën e Investimeve, Agjenci Bankare, Administratën Tatimore, Fondet Shëndetësore, Zyrat e Punësimit, Shërbimet, Fondet e Pensioneve dhe shumë qytetarë i kanë humbur depozitat e tyre në këtë bankë.
Në mars të vitit të kaluar, policia ndaloi dhe më pas liroi 10 persona të dyshuar për aktivitete kriminale në këtë bankë, pasi aksionerët e saj nuk ia arritën të dalin me një plan rimëkëmbjeje, pas humbjeve të mëdha që pësuan, çështje kjo e cila u mbyll.
Në mesin e 16 të pandehurve të akuzuar, në të cilët përfshihen edhe të dyshuarit të cilët u mbajtën për pak kohë vitin e kaluar, janë edhe ish-kreu i Agjencisë Bankare të Republikës, Slavica Injac dhe ish-menaxheri i Bankës së Zhvillimit dhe Investimeve të rajonit, Snezhana Vunjic, si dhe menaxheri i nivelit të lartë i Bankës Bobar.
Problemet në bankë u raportuan pas vdekjes së aksionerit të saj më të madh, Gavrilo Bobar, një ish-biznesmen serbo-boshnjak dhe anëtar i Parlamentit në rajon. Sektori bankar i Republikës serbe shënoi një humbje me afërsisht 80 milionë marka në vitin 2015 – sipas të dhënave të sistemit të agjencisë së bankave.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of