Bosnjë/PBB pritet të ulet me 5% në vitin 2020 dhe të rritet me 3,5% në 2021

02/05/2020 12:22 PM 0 komente

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) tha se pret që PBB-ja e Bosnjës të ulet me 5% këtë vit, si rezultat i pandemisë së koronavirusit dhe të rritet me 3.5% në vitin 2021.

Në tetor, fondi uli parashikimin e rritjes ekonomike për Bosnjën për vitin 2020 në 2.6%, nga 3.2% që kishte parashikuar më herët.

Bosnja pritet të përballet me deflacionin mesatar të çmimit të konsumatorit prej 0.6% këtë vit, përpara inflacionit mesatar prej 1.4% në vitin 2021, tha FMN në raportin e fundit të Outlook World Outlook. Në të njëjtën kohë, deflacioni në fund të këtij viti pritet të arrijë në 0.6%, ndërsa inflacioni në fund të vitit 2021 parashikohet në 1.2%.

Këtë vit, hendeku i llogarisë rrjedhëse të Bosnjës parashikohet të zgjerohet deri në 7.5% të PBB-së, nga 3.6% vitin e kaluar. Në vitin 2021, deficiti i llogarisë rrjedhëse pritet të dobësohet disi në 5.5% të PBB-së, tha fondi.

Në raportin e FMN-së, Bosnja është përfshirë në rajonin e Europës në Zhvillim, ekonomia e të cilit pritet të tkurret me 5.2% këtë vit dhe të rritet me 4.2% në vitin 2021.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of