BQE e shikon Francën si krijuese të politikave ndarëse

03/09/2019 9:07 AM 0 komente

Një zë me ndikim i Bankës Qendrore Evropiane ka munguar dukshëm deri më tani, në debatin mbi atë nëse duhet të rritet stimulimi.

Guvernatori i Bankës së Francës Francois Villeroy de Galhau, shefi monetar për ekonominë e dytë më të madhe të zonës së euros, ende nuk ka thënë nëse ai mendon se bllokut i duhet një paketë e madhe, përfshirë një ulje të normave të interesit dhe rifillimin e lehtësimit sasior.

Heshtja e tij po bëhet e dukshme pas një jave, e cila ekspozoi përçarjet në Këshillin Drejtues për rrugën përpara. Krerët e bankave qendrore gjermane dhe holandeze, si dhe një anëtar i Bordit Ekzekutiv të BQE, thanë se nuk shohin ndonjë nevojë imponuese për të rifilluar blerjet e bonove dhe guvernatori austriak tha se ai ndoshta do të jetë kritik për lehtësimin. Në të njëjtën kohë, guvernatorët spanjollë dhe finlandezë thanë se rifillimi i QE duhet të mbetet një opsion.

Kjo ndarje e bën pozitën e Villeroy potencialisht kritike për pritjet e tregut mbi atë që zyrtarët do të ofrojnë kur ato të takohen në 12 shtator. Ndërsa Presidenti Mario Draghi ka filluar në mënyrë efektive tregjet për veprim, investitorët nuk janë të sigurt se deri ku ai do të jetë në gjendje të shkojë.

“Villeroy de Galhau mund të jetë në gjendje të ndikojë në masën e masës.”- tha Anatoli Annenkov, ekonomist i vjetër në Societe Generale në Londër.

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of