Brexit/ Britania dhe Australia bien dakord për një marrëveshje tregtare

26/04/2021 1:50 PM 0 komente

Mbretëria e Bashkuar dhe Australia thonë se kanë rënë dakord mbi pjesën më të madhe të një marrëveshje të tregtisë së lirë. Pas bisedimeve në Londër, të dyja shtetet thanë se synojnë të nënshkruajnë një marrëveshje deri në qershor.

Ato janë të bindura se çështjet e mbetura do të zgjidhen dhe tani do të hyjnë në epokë të re, duke u përpjekur të bien dakord për detajet e papaguara me qëllim arritjen e marrëveshjes, shkruhej një deklaratë të përbashkët. Vlerësohet se një marrëveshje mund të rrisë me 500 milionë paund (694 milionë dollarë amerikanë) PBB-në e MB gjatë një periudhe afatgjatë.

Dita e fundit e bisedimeve midis sekretares së Tregtisë Ndërkombëtare të Mbretërisë së Bashkuar, Liz Truss dhe Ministrit Australian të Tregtisë, Dan Tehan përfundoi në Londër pa arritur në një marrëveshje të përbashkët por të dyja palët do të kalojnë javët e ardhshme duke diskutuar çështjet e pazgjidhura.

Znj. Truss tha se marrëveshja tregtare midis dy vendeve “do të na ndihmojë të dalim më të fortë nga pandemia, duke forcuar lidhjet midis dy demokracive që e kanë shumë të rëndësishme lirinë, sipërmarrjen dhe mbi të gjitha “lojën e ndershme”.

Nëse nënshkruhet, marrëveshja e tregtisë së lirë MB-Australi do të jetë një nga marrëveshjet e para tregtare pas Brexit të negociuara nga Mbretëria e Bashkuar që nuk është një “marrëveshje rikthimi”, një kopje e një marrëveshje tregtare e negociuar edhe më parë në emër të Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Europian. Mbretëria e Bashkuar nënshkroi një marrëveshje tregtare me Japoninë në Tetor 2020.

Çfarë është një marrëveshje e tregtisë së lirë?

Një marrëveshje e tregtisë së lirë synon të inkurajojë tregtinë, zakonisht për mallra, por herë pas here edhe në shërbime, duke e bërë atë më të lirë. Kjo shpesh arrihet duke ulur ose eliminuar tarifat dhe taksat e vendosura nga qeveritë për tregtimin e mallrave përtej kufijve.

Marrëveshjet tregtare gjithashtu synojnë të heqin kuotat, të cilat janë kufij në sasinë e mallrave që mund të tregtohen. Tregtia gjithashtu mund të bëhet më e thjeshtë nëse vendet kanë të njëjtat rregulla, sepse sa më të njëjta të jenë rregullat aq më pak gjasa ka që mallrat të kontrollohen.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of