Britania rrezikon ‘krizën e kapitalizmit’ për shkak të pabarazisë në rritje

14/05/2019 9:32 AM 0 komente

Britania rrezikon të ndjekë Shtetet e Bashkuara në drejtim të rënies së jetëgjatësisë dhe pagave të ulëta për pjesën më pak të arsimuar të popullatës, nëse shkaqet e pabarazisë nuk janë të kontrolluara, sipas një raporti.

Hulumtimi, i botuar të martën, përbën pjesën e parë të një rishikimi në pabarazinë e kryesuar nga Laureati Nobël Angus Deaton, i cili ofron një sërë propozimesh për politikën, për të trajtuar pabarazinë në Britani.

Gjetjet janë të detyruara të ushqejnë debatin mbi pabarazitë e pasurisë në Britani, një çështje që si Kryeministrja Theresa May dhe lideri i opozitës Jeremy Corbyn kanë premtuar të korrigjojnë pas viteve të shtrëngimit dhe rritjes së dobët të të ardhurave.

“Rritja e ndarjeve ekonomike dhe sociale ka bërë që disa të pyesin nëse pabarazia do të çojë në një krizë kapitalizmi”, citon raporti, i publikuar nga Instituti për Studime Fiskale. “Me mbështetjen për kandidatët populistë që ngrihen në të dy anët e Atlantikut dhe në të dyja anët e spektrit politik, disa pyesin nëse pabarazia mund të përbëjë kërcënim jo vetëm për kapitalizmin, por edhe për sistemin tonë demokratik”.

Pjesa e të ardhurave që shkojnë në 1% e familjeve më të pasur në Britani është pothuajse trefishuar gjatë katër dekadave të fundit, ndërsa përshtatjet për inflacionin, familjet më të ardhura të ulëta, fitojnë pak më shumë sesa do të kishin në mesin e viteve 1990. Shifrat tregojnë gjithashtu se “vdekjet e dëshpërimit” – ato nga abuzimi me vetëvrasje, droga dhe alkooli – po rriten mes të moshës së mesme, ndërsa banorët e pjesëve më pak të pasura të Anglisë kanë jetëgjatësi më të ulët.

Rënia e anëtarësimit në sindikata dhe rritja e punës së përkohshme ka të ngjarë të reduktojë fuqinë e e punëtorëve, tha raporti. Ndryshimet teknologjike dhe globalizimi po nxisin forcat e pabarazive, sipas raportit, i cili gjithashtu shikonte pabarazitë në gjeografi, gjenerata dhe gjini.


/ Bloomberg News

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of