Britania zgjedh pasardhësin e May për kryeministër, presion për Brexit me marrëveshje

13/06/2019 10:04 AM 0 komente

Deputetët konservatorë do të votojnë në raundin e parë të procesit për të gjetur një pasardhës të kryeministres britanike Theresa May, një ditë pasi favoriti kryesor, Boris Johnson, u duk i sigurt ndërsa filloi fushatën e tij udhëheqëse. Dhjetë kandidatë konkurrojnë për këtë punë dhe së paku njëri është i sigurt për t’u eliminuar në votimin e fshehtë, me një rezultat që pritet në orën 1 pasdite. në Londër.

Zhvillimet kryesore:

  • Deputetët e Tory përgatiten të votojnë në zgjedhjet e udhëheqjes; rezultati pritet sot në 13:00
  • Ish-ministri konservator Oliver Letwin thotë se nuk mund të shohë asnjë mundësi tjetër për parlamentin që të ndalojë një Brexit pa marrëveshje
  • Sekretari i brendshëm Sajid Javid gjithashtu do të promovojë kandidaturën e tij

Mundësitë e deputetëve për të bllokuar mosmarrëveshjen e humbur

Ministri i mëparshëm i Tory, Oliver Letwin, i cili votoi për një mocion të Punës për të bllokuar një Brexit të mërkurën, tha se ai nuk mund të mendojë për mënyra të tjera që Parlamenti mund të ndërhyjë për të ndaluar një kryeministër të ardhshëm nga largimi i Mbretërisë së Bashkuar nga Evropa, pa një marrëveshje.

“Ne duhet të kemi një mundësi që është e ligjshme nën procedurën parlamentare,” tha Letwin për BBC Radio 4. “Unë kam luftuar me të vërtetë shumë e vështirë për të menduar për çdo mundësi në dispozicion dhe unë tani nuk mund të mendoj për më.”

Letwin tha se një kryeministër i ardhshëm mund të lejojë Britaninë të rrëzohet pa miratimin e Parlamentit duke bërë “asgjë”. “Nëse nuk ka legjislacion për të ndryshuar, deputetët do të jenë të pafuqishëm|, tha ai. Por ai nuk ndaloi të bashkohej me zotimin e pro-BE Tory Dominic Grieve, për të votuar për të rrëzuar një qeveri që ndoqi një divorc kaotik.

“Nëse Boris Johonson bëhet kryeministër, unë, dhe mendoj se disa të tjerë, do të përpiqen ta bindin atë se ne vërtetë kemi nevojë për një dalje të rregullt dhe jo një pa marrëveshje”, tha Letwin.

/ Bloomberg News

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of