Bullgari/ Deri në vitin 2025, paga minimale duhet të jetë mbi 1,200 euro

11/03/2021 4:55 PM 0 komente

Deri në fund të mandatit të qeverisë së re në vitin 2025, ne besojmë se duhet dhe mund të arrijmë PBB-në prej 67% të mesatares së Bashkimit Europian. Në vitin 2019, ishte rreth 54%, tani mbase kemi rreth 55%, që do të thotë se të ardhurat rriten me dinamikë të ngjashme, deklaroi Plamen Dimitrov, president i Konfederatës së Sindikatave të Pavarura në Bullgari (CITUB). 

“Kjo do të thotë se dy të tretat e mesatares europiane mund të arrihen deri në vitin 2025, në drejtim të rritjes së të ardhurave në këtë kontekst – që nënkupton një rritje me të paktën 5% të PBB-së në vit ose 12-13% rritje në pagën mesatare në bazë vjetore”, tha ai. 

Dimitrov theksoi se edhe në vitin e krizës 2020, rritja mesatare e pagave ishte rreth 9.5%. 

“Duke pasur parasysh një rritje të tillë të pagës mesatare, ne mund të parashikojmë që deri në vitin 2025, ajo mund të tejkalojë 2,400 BGN (1200 euro) dhe është e arritshme, bazuar në rritjen e ekonomisë, e cila nga ana tjetër duhet të përthithë me miliarda burime, për të cilat politikëbërësit duhet të japin vlerësime të sakta. 

Ata duhet të thonë se ku do të shkojnë këto 29 miliardë euro, në të cilat Bullgaria ka qasje që nga ky vit, dhe si do t’i garantojnë këto përqindje”, tha Dimitrov. 

Rreth 800,000 njerëz në Bullgari hyjnë në kategorinë e “të varfërve që punojnë”, nga të cilët rreth 500,000 punojnë me pagë minimale. Sipas presidentit të CITUB, paga minimale duhet të rritet me rreth 17-18%, ose me rreth 100-120 BGN në vit. 

“Vendi që është përpara nesh në renditje, sepse ne jemi në fund, tani është Letonia, nuk është më Rumania, sepse atje të gjitha kontributet e sigurimeve shoqërore dhe taksat paguhen nga punonjësi, punëdhënësi përjashtohet nga të gjitha pagesat sociale, kështu që paga minimale duket e lartë, por shuma neto është shumë më e ulët. 

Letonia është para nesh me pagë minimale prej 430 EUR, në Bullgari është 312 EUR. Hendeku është mjaft i gjerë dhe për këtë arsye, ne duhet të ecim përpara me një ritëm më të shpejtë që të arrijmë pagën prej rreth 1200 BGN. Sipas mendimit tonë, një pagë e tillë minimale është e arritshme deri në vitin 2025″, tha Dimitrov. 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of