Debati i autizmit, bie niveli i vaksimit të fëmijëve në Shqipëri

08/08/2019 10:00 AM 0 komente

Mbulesa vaksinale në Shqipëri është në nivelet mbi 98,0% për shumicën e antigenëve vaksinal, duke përmbushur kështu dhe kriterin bazë ku çdo antigen vaksinal duhet të jetë mbi 95,0% në nivel kombëtar, për të qenë edhe në përputhje me Strategjinë e OKB.

Por, sipas shifrave më të fundit të raportuara nga ISHP, vihet re se, në vitin 2018, vihet re një ulje prej 1,6 pikë përqindje në grupin e vaksinave Fruth-Rubeolë dhe Parotit për moshat mbi 1 vjeç. Bëhet fjalë për vaksinën e cila u përfol për vite me radhë se ndikonte në shfaqjen e spektrit të autizmit te fëmijët.

Sipas shifrave të ISHP, norma e vaksimit të fëmijëve shqiptarë për këtë vaksinë, është në trend zbritës që prej vitit 2015, kur debati ishte më i fortë lidhur me këtë çështje. Nga viti 2015 deri në 2018, rënia ka qenë me 3.7 pikë përqindje.

Normat e vaksinimit kanë rënë në nivel global për shkak të mbizotërimit të njerëzve që besojnë se ekziston një lidhje midis vaksinimit dhe autizmit. Lidhja u përmend për herë të parë në një studim i cili që atëherë është tërhequr dhe konsiderohet gjerësisht si mit nga organizatat mjekësore dhe profesionistët në të gjithë botën. Asnjë studim nuk ka gjetur asnjë lidhje midis vaksinimeve dhe shfaqjes së autizmit në fëmijët.

Në një artikull të mëparshëm, OKB e cilësonte Shqipërinë si një ndër shtetet që po rezulton me përhapje të shpejtë të virusit të fruthit në Europë.

Fruthi është një virus i lartë ngjitës që përhapet përmes ajrit nëpërmjet kollitjes dhe teshtitjes. Simptomat përfshijnë ethe, skuqje në të gjithë trupin, hundë të bllokuar dhe sytë e kuq. Ndërsa shumica e njerëzve që preken nga sëmundja do të arrijnëtë shërohen brenda dy javëve, fëmijët, të moshuarit, ata me sistem imun të komprometuar ose të prekur nga sëmundje të tjera mjekësore janë në rrezik të pasojave më serioze. Shkalla e vdekshmërisë së sëmundjes është deri në 20-30 përqind në varësi të nivelit të kujdesit shëndetësor në dispozicion dhe individit që është i infektuar.
Sëmundja mund të parandalohet nëpërmjet mjeteve të vaksinimit që u jepen foshnjave. Në shumicën e vendeve, përfshirë Shqipërinë, vaksinimi është falas dhe nëse administrohet në 12 muaj, ofron 95 për qind imunitet ndaj sëmundjes. Ndërkohë që normat e vaksinimit në rajon, janëpërafërsisht 90 për qind, 10 për qind që nuk janë vaksinuar po shkaktojnë rritjen e numrit të infeksioneve. Ata që nuk pranojnë të vaksionohen paraqesin rrezik, jo vetëm për veten, por për foshnjat që janë shumë të vegjël për t’u imunizuar ose për ata që nuk mund të vaksinohen për arsye mjekësore.
Koncepti i imunitetit është që nëse shumica e popullsisë është e vaksinuar dhe për këtë arsye imun, sëmundja konsiderohet e zhdukur, deri në atë pikë sa që nuk paraqet rrezik për ata që nuk janë vaksinuar për shkak të moshës ose kushteve mjekësore.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of