Dita vendimtare: Boris Johnson vendos marrëveshjen e tij në votim

22/10/2019 10:11 AM 0 komente

Kryeministri Boris Johnson do të zbulojë të martën në mbrëmje nëse ai ka ndonjë shans të bëjë marrëveshjen e tij me Brexit përmes Parlamentit – dhe nëse ai mund ta bëjë atë përpara afatit të tij të 31 tetorit.

Pasi dy herë ishte refuzuar një votim nëse anëtarët e Parlamentit e mbështesin marrëveshjen e tij, Johnson ka prezantuar projekt-ligjin e Marrëveshjes së Tërheqjes, i cili do të zbatonte marrëveshjen në ligj dhe planifikon ta shtyjë atë përmes Parlamentit me një ritëm të shpejtë.

Momenti i tij i së vërtetës do të vijë rreth orës 7 p.m. në Londër, me atë që njihet si votimi i dytë për leximin – nëse Parlamenti pajtohet me parimet e përgjithshme të projekt-ligjit. Më pas do të ketë një votë tjetër menjëherë pas afatit të propozuar të shpejtë për miratimin e ligjit.

Udhëheqja e BE po jep aktualizimin e vet mbi gjendjen e Brexit në Parlamentin Evropian në Strasburg. Jean-Claude Juncker, presidenti i Komisionit Evropian, përsëriti se Parlamenti Evropian do të jetë në gjendje të ratifikojë marrëveshjen e Brexit pas Parlamentit të SHBA. Kjo kërcënon ambicien e Johnson për të lënë bllokimin më 31 tetor.

Zhvillimet kryesore:

– Nga ora 8 e mëngjesit, Tusk dhe Juncker informojnë Parlamentin Evropian mbi rezultatet e samitit të liderëve të javës së kaluar
– Nga ora 12:30 p.m. Debati kryesor mbi parimin e përgjithshëm të marrëveshjes Brexit fillon në Parlament
– 7 p.m. Dhoma e Komunave voton mbi parimin e përgjithshëm të Projektligjit për Marrëveshjen e Tërheqjes (i njohur si “leximi i dytë”) dhe pastaj menjëherë në orarin e propozuar të shpejtë për nxitimin e ligjit përmes Parlamentit (i ashtuquajturi mocion programi)

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of