Draghi me tone të ashpra për stimulin monetar, pasi BQE diskuton shkurtimet e normës së interesit

07/06/2019 11:31 AM 0 komente

Mario Draghi ‘ashpërsoi’ gjuhën e tij pasi tha se Banka Qendrore Evropiane nuk do të largohet nga veprimi për të mbështetur ekonominë e eurozonës gjatë një periudhe të dobësimit të rritjes.

Krijuesit e politikave janë “të vendosur” për të vepruar nëse është e nevojshme në mes të një “këmbënguljeje të zgjatur të pasigurive” dhe “kërcënimit në rritje të proteksionizmit”, tha presidenti i BQE-së ,në Vilnius pas takimit të Këshillit Drejtues. Disa zyrtarë ngritën mundësinë e uljes së normave të interesit ose rifillimit të lehtësimin sasior dhe ka “hapësirë ​​të konsiderueshme” për më shumë, shtoi ai.

Këshilli dha premtimin për të mbajtur normat e interesit në nivele të ulëta dhe njoftoi detaje mbi një program për emetimin me më shumë parave, huadhënësve.

“Këshilli Drejtues tani pret që normat bazë të interesit të BQE-së të mbesin në nivelet e tyre të tanishme, të paktën përgjatë gjysmës së parë të vitit 2020 dhe në çdo rast, për aq kohë sa është e nevojshme për të siguruar konvergjencën e qëndrueshme të inflacionit në nivele që më poshtë  2% në periudhën afatmesme. ”

Deklarata e BQE

Tensionet e tregtisë që mbrojnë ekonominë globale kanë nxitur hartuesit e politikës monetare që të lëvizin drejt lehtësimit sasior sërish. Australia uli normat e të martës për herë të parë në tre vjet dhe India pritet të bëjë të njëjtën lëvizje.

Draghi tha se ekonomistët e BQE-së ulën parashikimin e tyre për rritje dhe inflacion vitin e ardhshëm. Ekonomia e eurozonës tani është duke u zgjeruar me 1.4% në vitin 2020, krahasuar me parashikimin e marsit për 1.6%. Inflacioni shihet në 1.3% këtë vit, 1.4% vitin e ardhshëm dhe 1.6% në 2021 – shumë më poshtë objektivit.

Çfarë thonë ekonomistët e Bloomberg:

“BQE ishte më e përqendruar në opinionin global sesa performancën e ekonomisë së eurozonës në tremujorin e parë. Rritja e rreziqeve të jashtme ka shkaktuar që Këshilli Drejtues të tregojë qartë anshmërinë e saj. Një rritje e normës në vitin 2020 po duket gjithnjë e më pak e mundshme. ”

/ BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of