Draghi, një muaj para largimit, do i rikthehet lehtësimit sasior

06/09/2019 9:34 AM 0 komente

Më shumë se 80% e ekonomistëve të anketuar nga Bloomberg parashikojnë që zyrtarët do të shpallin lehtësim sasior javën e ardhshme. Ata shohin që niveli i depozitave i BQE-së zvogëlohet me 10 pikë bazë në një minus rekord të ulët 0,5% në shtator dhe presin një shkurtim të dytë të së njëjtës madhësi në dhjetor.

Draghi, i cili largohet nga posti i tij në tetor dhe është vendosur të zëvendësohet nga shefi i FMN-së në largim, Christine Lagarde, argumentoi në korrik para pushimit të verës së BQE-së se “këndvështrimi po përkeqësohet dhe keqësohet”. treguesit nuk kanë sinjalizuar se një pikë kthese është në horizont.

Megjithatë, disa vendimmarrës kanë argumentuar që një paketë agresive nuk është e garantuar, duke bërë përpjekje të prapambetura kundër pritjeve të tregut që ata thonë se kanë shkuar shumë larg.

Duke iu kthyer lehtësimit sasior, BQE do të bashkohej me një valë të zbrazjes së politikave nga bankat qendrore ndërsa ekonomia globale ftohet për shkak të proteksionizmit dhe tensioneve gjeopolitike. Rezerva Federale e ShBA mund të pasojë një javë më vonë me uljen e dytë të normës së vitit dhe Banka Kombëtare Zvicer shihet se ka të ngjarë të ulë normën e saj kryesore më tej se zero nëse BQE vepron.

 

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of