Draghi vendos ‘ingranazhet’ për nisjen e stimujve nga BQE

12/09/2019 9:34 AM 0 komente
Mario Draghi është i përfshirë në një nga takimet më polemike të presidencës së tij të Bankës Qendrore Evropiane ndërsa përgatitet të risjellë përsëri stimujt monetarë, pavarësisht skepticizmit nga ekonomitë më të mëdha të euro-zonës.

Situata pritet të tensionohet të enjten kur Këshilli Drejtues me 25 anëtarë diskuton se si t’i përgjigjet rritjes së venitur dhe inflacionit.

“Dita e parë e takimit të mërkurën, kur BQE paraqet skenarë ekonomik, ishte e vështirë dhe më e gjatë se zakonisht, me një vetëdije se pritshmëritë e tregut për veprim janë të larta”-, tha një zyrtar.

Goditjet e luftërave tregtare dhe Brexit e kanë detyruar Draghi-n të kthehet vetëm nëntë muaj pasi ai sinjalizoi që BQE ishte bërë duke ulur normat dhe duke blerë borxhet. Ky ndryshim i jashtëzakonshëm, vjen vetëm disa javë përpara se ai të zëvendësohet nga ish-shefi i Fondit Monetar Ndërkombëtar Christine Lagarde.

Megjithatë, ndërsa normat e interesit pothuajse me siguri do të ulen nën zero, guvernatorët nga kombet përfshirë Gjermaninë, Francën dhe Hollandën kanë paralajmëruar se nuk shohin ndonjë nevojë imponuese për të rifilluar lehtësimin sasior.

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of