Drejtuesja e krahut të djathtë të Italisë ka si objektiv paratë e BE-së

04/02/2020 9:24 AM 0 komente

Udhëheqësja e partisë në krah të djathtë të Italisë dëshiron që Bashkimi Evropian të kompensojë anëtarët që ajo thotë se janë të humbur, duke adoptuar euron – dhe ajo po merr një nismë nga Presidenti i SHBA Donald Trump, në një fushatë për të vënë ‘në vend të parë’ interesat e vendit të saj.

Giorgia Meloni, partia e së cilës është bërë partia e dytë më e madhe në bllokun e opozitës së qendrës së djathtë, i tha Bloomberg në një intervistë se “Unë nuk dua të lë euron, mendoj vetëm se duhet të përballemi me problemet që ka. ”

E para dhe më e rëndësishmja midis këtyre problemeve është pabarazia midis fituesve dhe humbësve në vitet që nga futja e monedhës së vetme, sipas Meloni, e cila gjithashtu tha se ajo është e gatshme të shërbejë si kryeministrja e parë femër e vendit.

Komente nga euro-konceptet italiane, përfshirë disa ligjvënës nga Lidhja e Matteo Salvini, kanë zgjidhur investitorët në një kohë kur blloku i djathtë i qendrës po dominon në sondazhet e opinioneve. Ndërsa Meloni i ka larguar ‘Vëllezërit e Italisë’ larg refuzimit të plotë të monedhës së vetme, pikëpamjet e saj për pagesa ndaj disa anëtarëve të euros mund të jenë gati aq të diskutueshme.

“Euro është një Deutsche Mark me një emër të ri,” tha Meloni, 43 vjeç, në zyrën e saj në dhomën e ulët të parlamentit. “Me euron ka disa kombe që kanë fituar dhe disa që kanë humbur dhe ne kemi nevojë për të ndihmuar ata që kanë humbur.”

Ekonomia e Italisë është rritur pak që nga futja e monedhës së vetme rreth 20 vjet më parë, ndërsa Gjermania është rritur. Ndërsa ekonomia e zonës së euros ka luftuar, Gjermania ka rënë nën presion për të shpenzuar më shumë, në të njëjtën kohë që Trump e ka shënjestruar vendin me një kërcënim për të vendosur tarifa në industrinë e tij vendimtare të automjeteve.

 

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of