Efekti i uljes së çmimeve pritet pas dy viteve

24/07/2019 3:59 PM 0 komente

Flet Jonian Antoni, Century 21

Jonian Antoni, drejtues i agjencisë Century 21, thotë se në fillim të vitit kishin pritshmëri të ulëta për çmimin e qirave të njësive tregtare nga lirimi i pikave të basteve. Sipas tij, çmimet qëndruan stabël në 6 muajt e parë të vitit. Efekti në uljen e çmimeve pas lirimit të hapësirave nga lojërat e fatit dhe kazinotë, sipas Antonit, pritet pas dy viteve.

Është vënë re se është rritur oferta për njësi biznesi. Si ka qenë ecuria e kërkesës për njësi tregtare në gjashtë muajt e parë të 2019-s sipas agjencisë suaj?

Tregu i Tiranës ka qenë gjithmonë atraktiv për kërkesën për njësi tregtare. Ndërkohë që edhe popullata e Tiranës shtohet çdo vit, edhe kërkesa për njësi shërbimi rritet. Si rrjedhojë, 6 muajt e parë të 2019-s kanë rritur kërkesën për njësi tregtare me gati 20%.

Duke marrë parasysh edhe krizën aktuale, si mund të ndikojë në ecurinë e mëtejshme të tregut?

Ne si Century21 e filluam këtë vit me pak kujdes dhe vëmendje në faktin se performanca financiare mund të ndikohej nga kriza politike. Fatmirësisht në 6 muajt e parë është rritur me 15% volumi i biznesit të përgjithshëm. Po kështu edhe 20% rritje të numrit të shitjeve/qirave. Si rrjedhojë, mendojmë dhe jemi të kënaqur me faktin se kriza politike nuk po jep efekt në performancën financiare të vendit. Shpresojmë që të mbetet kështu dhe të mos ketë post-efekte.

A ka pasur ndryshime në çmimin e qirasë së njësive tregtare si në rrugët kryesore dhe të atyre në qendrat tregtare?

Si pasojë e mbylljes së pikave të basteve dhe kazinove elektronike ne mendonim se mund të kishte një efekt të vogël në uljen e çmimit të qirave për njësitë tregtare. Por fatmirësisht, kjo nuk ka ndodhur. Çmimi për njësitë komerciale në Tiranë ka qëndruar stabël në 6-mujorin e parë të 2019-s.

Cilat janë zonat më të kërkuara dhe si variojnë çmimet?

Zonat më të kërkuara për njësi biznesi ose njësi komerciale mbeten zonat më kryesore të Tiranës ku theksohen: Blloku, Radio Televizioni, Tirana e Re, rruga “Myslym Shyri” dhe Rruga e Kavajës. Gjithsesi, Tirana ka një format të mirë për ndërtimet, ku 95% e ndërtimeve janë të formatit MIXED-USE. Kjo do të thotë se kati i parë ose disa kate të para të godinave kanë tipologji tregtare. Si rrjedhojë, në të gjithë zonat e Tiranës është e mundur që të jepet shërbim ndërmjet njësive tregtare dhe sipas tipologjisë të klientit ka kërkesa të konsiderueshme edhe për zonat e tjera.

Çfarë efekti pati mbyllja e pikave të basteve sportive në 6 muajt e parë të vitit?

Ne mendojmë se tregu i ‘Njësive tregtare’ është ndikuar edhe nga Ligji për anulimin e Basteve Sportive dhe Kazinove Elektronike. Si rrjedhojë, qarkullimi i këtyre njësive ka ndikuar në rritjen e biznesit në këtë fushë. Por, mbetet për t’u theksuar se qeveria shqiptare duhet të kishte futur një plan rehabilitimi për të zëvendësuar këto biznese me ndonjë biznes tjetër të stimuluar nga qeveria. Kjo sepse ishin 5,000 biznese Bastesh ose Kazinosh të cilat liruan shumë prona dhe efekti negativ mund të vijë edhe pas 1-2 vitesh duke sjellë ulje çmimesh ose prona të lira.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of