EIB, projektet me vlerë 865 milionë euro

24/02/2020 12:45 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME: ,

Grupi Evropian i Bankës së Investimeve (Grupi EIB), që përfshin Bankën Evropiane të Investimeve (EIB) dhe filialin e tij, Fondi Evropian i Investimeve (EIF), ofroi 865 milionë euro kredi, garanci, kapital dhe operacione mikrofinanciare në Rumani në vitin 2019.

Mbështetja për sektorët publikë dhe privatë në fushat e industrisë, energjisë, arsimit dhe shërbimeve, duke lehtësuar investimet e kompanive më të vogla, përfaqësojnë në total rreth 0.4% të PBB-së së Rumanisë në vitin 2019.

Nënkryetari i EIB-së, Andrew McDowell, komentoi: “Ne jemi të kënaqur që po fillojmë vitin 2020 me tre operacione të reja të mira, pas një 2019-e pozitive për Grupin EIB në Rumani. Vitin e kaluar, banka e BE-së siguroi mbështetje të ekuilibruar për ekonominë rumune prej 865 milionë eurosh në total, për projektet e zbatuara nga sektori publik dhe privat, dhe për NVM-të në partneritet me bankat tregtare. Falë financimit inovativ nën garancinë EFSI, e cila është një pjesë thelbësore e Planit të Investimeve për Evropën, ne kemi financuar projekte që synojnë zhvillimin e arsimit, infrastrukturës së ujit dhe energjisë, si dhe investime që përmirësojnë prodhimin dhe menaxhimin e ushqimit. Në vitin 2019, 10200 biznese përfituan nga operacionet e EIB-së, duke mbajtur rreth 107 000 vende pune. Në shërbimet këshilluese, ndër të tjera, bashkëpunimi ynë me autoritetet lokale rezultoi në miratimin e një granti të Komisionit Evropian për bashkëfinancim të projekteve rumune, me vlerë 2.5 miliardë euro në vitin 2019”.

Ministri i Financave të Rumanisë, Florin Cîțu, deklaroi: “Ne e pranojmë rolin e rëndësishëm të Grupit EIB në mbështetjen e projekteve të investimeve në Rumani, nga këshillimi deri te financimi, për një gamë të gjerë të përfituesve. Marrëveshja e Gjelbër Evropiane ofron mundësi dhe gjithashtu rrit sfidat për të gjitha vendet anëtare të BE-së dhe të gjitha palët e interesuara. Për Rumaninë, këto të fundit janë nxitur në veçanti nga kostot sociale që lidhen me propozimet e Komisionit Evropian dhe zbutjen e tyre. Në këtë kontekst, ne do të punojmë me EIB-në, Bankën e BE-së për Klimën, për të siguruar një tranzicion të drejtë”.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of