Jeni duke lexuar në: Agroindustri

Abonohuni:

Biznesmenët bujq

Nga Ilir Sinanaj        Teksa ndërtimi dhe sektorë të tjerë kanë hyrë në fazën e maturimit, shumë biznese po i kthejnë sytë nga bujqësia. Katër sipërmarrës shqiptarë, tregojnë për revistën “Monitor”…

Pak prodhim

Këto vite kanë treguar se Shqipëria nuk i shfrytëzon mundësitë që i jep natyra. Prodhimi i ullirit dhe vajit të ullirit është shembulli më i mirë i nënvlerësimit të natyrës.…

Kujdes me qumështin!

Ftesa është për investitorët e jo për konsumatorët. Sektori që duket se ofron ende potencial për investime përballet me “gangrenën” e fermës shumë të vogël. Ndaj, ndonëse në dukje e…

Më pak lëngje frutash

Kriza ka ulur ndjeshëm konsumin e lëngjeve të frutave në vend, duke goditur importet. Prodhimi vendas ka shënuar rritje shumë të moderuar duke mos zëvendësuar dot “vendin e lënë bosh”…

Rumania, rritet renditja nga reduktimi i borxhit

Rumania rifitoi vlerësimin e besimit të investimeve pas gjashtë vjetësh nga “Standard & Poor”, e cila përmendi suksesin e vendit në reduktimin e borxhit të saj të jashtëm dhe mbajtjen…

Në kërkim të tregjeve të ftohta

Përpunuesve të perimeve të konservuara u duhet të ndjekin rrugën e “pinguinit” për të gjetur vendet e ftohta ku mund të shesin prodhimet. Në Shqipëri, kërkesa ka rënë dhe disa…

Më pak verë në gotë

Konsumi i verës në rënie, ndërsa kantinat shqiptare prodhuan më shumë se një vit më parë. Kërkesa e ulët tkurri importin me mbi 25%, ndërsa tregu në tërësi ra mbi…

Kriza, më pak mish e më shumë brumëra

Po shpenzojmë më pak edhe për produktet bazë të konsumit. Ndërsa sasitë e importit shënuan rritje të lehtë, prodhimi vendas i agroindustrisë ra me 7% në gjysmën e parë të…

Skandali me qumështin, sa i vërtetë është?!

Nga Laura Çela Dhjetëditëshi i fundit mund të ketë qenë një nga më të vështirët për Sami Gjergjin, investitorin dhe drejtuesin e kompanisë së përpunimit të qumështit, “Primalat”. Produktet e…

Qumështi rrit 120% eksportet

Nga Laura Çela Viti 2012 ka qenë i mbarë për eksportet e produkteve bujqësore. Të dhënat nga Ministria e Bujqësisë konfirmojnë se gjatë 9 muajve të vitit të kaluar u…

Çmime më të lira

Çmimet e perimeve kanë rënë 40% krahasuar me një vit më parë. Por ndërkohë që konsumatorët po shijojnë çmimet e lira, fermerët janë në vështirësi financiare për të paguar detyrimet…

Agroindustria, një zgjedhje e zgjuar

Agroindustria po vijon të rritet, me gjithë pasojat e krizës ekonomike që ka “dëmtuar” një sërë sektorësh të ekonomisë vendase. Vetëm në 2011-n, investimet në këtë degë u rritën 57%.…

Bie kreditimi në agropërpunim

Sipërmarrësit po tregohen më të gatshëm të riinvestojnë fitimet, tashmë kur kushtet e kreditimit janë vështirësuar. Vitin e kaluar, kreditimi në sektorin ushqimor ishte në vlerat minimale, ndërsa nuk pritet…

Biznesi që synon të zëvendësojë importet

Një investim i guximshëm, dinjitoz dhe “largpamës” duket të jetë nisma e fundit për ndërtimin e një fabrike moderne të përpunimit të qumështit Një takim i rastësishëm mes dy shokëve…

Eksportet e peshkut nuk njohin krizë

Nëse eksportet e shumë produkteve shqiptare e kanë pasur të vështirë të rriten në këtë periudhë krize, kjo nuk duket se vlen për produktet e peshkut. Sipas të dhënave të…

Në rrugë të reja

Vit i brishtë për bimët mjekësore. Eksportet nuk do të rriten aq sa pritej, ndonëse është zgjeruar kultivimi dhe përpunimi i tyre në vend Për familjet që sigurojnë të ardhurat…

Italianët preferojnë vezët shqiptare

Kompanitë e prodhimit të vezëve po shtojnë ndjeshëm eksportet, duke shitur jashtë vendit 50% të prodhimit. Por ndërkohë që industria rritet, e njëjta gjë po ndodh edhe me çmimin e…

Pak kredi për fermerët

Kreditë me kushte tregtare nuk janë të përshtatshme për prodhuesit në bujqësi. Ndërsa BE mbështet fermerët e saj, prodhimi shqiptar është më pak konkurrues. Vrojtimi: 96% e fermerëve e kanë…