Jeni duke lexuar në: Bujqësi

Abonohuni:

Marrja e shtetësive nga shqiptarët në BE

390 mijë shqiptarë kanë marrë shtetësi në një prej vendeve të BE në 15 vitet e fundit, rekord në Ballkan. Kryesojnë Greqia dhe Italia. “Monitor” ka përpunuar…

[shikoni]

Kalendari i Botimit të Statistikave Ekonomike


« September 2019 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2* Ekonomia në fokus all day
* Indeksi i Çmimeve të Prodhimeve Bujqësore all day
3* Indeksi i Kushtimit në Ndërtim (për Banesa) all day
4* Indeksi i Çmimeve të Prodhimit all day
5 6* Indeksi i Çmimeve të Importit all day
7 8
9* Të dhënat faktike të detajuara në \"Accrual\" dhe \"Cash\" all day
* Indeksi i Çmimeve të Konsumit all day
10* Borxhi i jashtëm bruto all day
* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme (paraprak) all day
* Bilanci i pagave all day
* Tregues të shëndetit financiar all day
* Anketa Tremujore e Forcave të Punës all day
* Statistika të sistemeve të pagave all day
* Pagat all day
11 12* Statistikat e Peshkimit all day
13* Lista e Institucioneve Publike all day
14 15
16* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e Bankës Qendrore all day
* Rezultatet e Vrojtimit Vjetor mbi Mbetjet e Ngurta Urbane all day
17* Tregtia e Jashtme all day
18* Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit all day
19* Tregtia me Pakicë all day
20* Statistikat Afatshkurtra all day
21 22
23* Aksidentet Rrugore all day
24* Lëvizjet e Shtetasve all day
25* Statistikat fiaskale të qeverisë all day
* Fluksi i investimeve sipas shtetit dhe aktivitetit ekonomik all day
* Stoku i investimeve direkte sipas shtetit dhe aktivitetit ekonomik all day
* Statistika të pozicionit të investimeve ndërkombëtare all day
* Rezultatet e Anketës së Buxhetit të Familjes all day
26* Statistikat e Transportit all day
27* Huatë all day
* Normat e interesit all day
* Ekonomia dhe buxheti all day
* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme (përfundimtar) all day
* Depozitat all day
* Kredia për ekonominë all day
* Agregatët monetarë all day
* Të dhëna të korporatave depozituese all day
* Depozitat e përfshira në paranë e gjerë all day
* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e korporatave të tjera financiare all day
28 29
30* Statistika të rezervës ndërkombëtare all day
* Kursi i këmbimit në fund të periudhës all day
* Produkti i Brendshëm Bruto all day
           

Rikthim te rrënjët

Ndonëse kanë kaluar vetëm tre muaj që Agroturizëm Gjepali mirëpret vizitorë, në fundjavë është “mision i pamundur” që të gjesh vend, në qoftë se nuk ke rezervuar më parë. Një…

Domatja dhe kastraveci, shkëlqimi i eksporteve shqiptare

Shqipëria, së bashku me Bosnjë – Hercegovinën dhe Kosovën kanë pasur rritjen më të madhe të prodhimit të domates midis 2010 dhe 2016, analizoi Agjencia Shqiptare e Zhvillimit të Investimeve…

Statistikat tregojnë se si po tkurret blegtoria

Numri i gjedhëve në vitin 2018 është 467.318 krerë, duke shënuar rënie me rreth 1,7%, në krahasim me vitin 2017, raporton INSTAT. Në vitin 2018, numri i të leshtave është…

Zhgënjen blegtoria

Disa vjet më parë, sipërmarrësit i kthyen sytë nga bujqësia, kryesisht në fermat blegtorale. Zhgënjimi erdhi shumë shpejt. Shumë prej fermave të mëdha, tashmë janë mbyllur dhe mesa duket, edhe…

Art e kallamboq

Nga Fatos Fico   Një nga diskutimet filozofike, që fatkeqësisht bota mbarë nuk e merrte vesh nga Radio Tirana, si çdo diskurs tjetër filozofik në Shqipërinë e para viteve ‘90…

Si mund ta ndihmojë shteti industrinë bio

Vionel Meta, Administrator i Baronesha Baronesha është një nga supermarketet e para në vend që shënjestron vetëm produktet bio, vegane, premium food, me mallrat, që vijnë pa ndërmjetës nga Anglia, Franca,…

Potenciali bio

Mes diskutimeve për sigurinë ushqimore dhe ekzistencës apo jo të produkteve bio, ekspertët e fushës së bujqësisë thonë se në Shqipëri ka potenciale të larta për zhvillimin e sektorit. Mungon…

“Sektor jo i maturuar, nevojë për edukim te fermerët e rinj”

Flet Assoc. Prof. Endrit Kulla, Ekspert   Si e gjykoni gjendjen e produkteve bio në Shqipëri? A ka vërtet bio? Angazhimet profesionale më kanë dhënë mundësinë ta shoh sektorin e…

25 milionë euro kredi për zonat rurale dhe urbane

Flet Emin Barçi, Drejtor i Përgjithshëm i “Agrocredit”   Rreth 25 milionë euro planifikohen të jepen si kredi gjatë tre viteve të ardhshme për zonat rurale dhe suburbane nga “Agrocredit”,…

Toka e kripur, që po kthehet në “ar”

Diku, në lagunën e Karavastasë, gjenden me mijëra hektarë tokë djerrë, sepse kripësia nuk toleron rritjen e bimëve. Por, një sistem i ri i konsultuar me izraelitët dhe i çuar…

Molla e lejueme, shitja me zinxhir të shkurtër

Është momenti që politikanët, pushteti qendror e lokal, të diskutojnë me fermerët se si të rikrijojnë shitjet direkte. Ashtu si noti mësohet vetëm në ujë dhe më shpejt kur je…

Fluturojnë me 36% çmimet e zarzavateve në janar

mimet e prodhimeve të stinës, kryesisht perimet dhe zarzavatet shënuan rritje jo të zakontë në janar, teksa INSTAT raportoi se, çmimet në grupin “zarzavate, përfshi patatet”, u rritën me 36.6%,…

Ulliri, bostani dhe arrorët identifikohen si prodhime me leverdi

Një studim me ekspertë të Bankës Botërore tregoi së fundmi se Shqipëria mund të bëhet konkurruese në eksportet e prodhimeve bujqësore me ullirin, bostanin dhe arrorët. Por rritja e produktivitetit…

Bujqësia pa orientim

Mungesa e informacionit për tregjet dhe trendet e konsumit po krijon flluska në prodhimet bujqësore. Fermerët në zonat prodhuese të vendit – Korçë, Lushnjë dhe Fier reduktuan prodhimin prej humbjeve…

Thirrja e parë e aplikimeve për IPARD II, kush mund të përfitojë dhe kushtet e nevojshme

Janë të paktën 94 milionë euro që vijnë nga Bashkimi Europian të orientuara tek bujqësia dhe ajo që nevojitet është vetëm plotësimi i disa kushteve. Programi IPARD II i konsideruar…

Agroturizmi në lulëzim

Janë të paktën 20 projekte agroturizmi dhe pesë bujtina që do të mbështeten nga Skema Kombëtare e financuar nga Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural. Nga ana tjetër, shifrat zyrtare…

“Certifikimet e produkteve rrisin sigurinë, ja sa humbim nga mungesa e tyre”

Ilir Pilku, Ekspert për Bujqësinë dhe Ushqimin   Në luftën për mbijetesë të fermerëve të vegjël shqiptarë, certifikimi i produkteve mund të duket si një mision i pamundur dhe si…

“Në sitë, të gjithë sektorët me risk, qytetarët të denoncojnë çdo rast”

Agim Ismaili, Drejtor i Përgjithshëm, AKU   Të gjithë subjektet që operojnë në ata sektorë që konsiderohen me risk të lartë do të jenë vazhdimisht në fokusin e Autoritetit Kombëtar…