Jeni duke lexuar në: Institucione Nderkombetare

Abonohuni:

Përpunuesit e qumështit kërkojnë ndryshimin e TVSH-së

I FTUAR: Saimir Begaj, përfaqësues i kompanisë “Erzeni”

[shikoni]

Konflikti i markave

Që prej vitit 2014, aplikimet për marka nga bizneset kanë shënuar rritje të ndjeshme. Në vitin 2018, aplikimet për marka tregtare arritën në 1294. Edhe aplikimet për patenta për shpikje…

Hapësirat fiskale korrigjuese janë ngushtuar ndjeshëm

Flet Pedagogu i Universitetit të Nju Jorkut, zoti Azmi Stringa   Pedagogu i Universitetit të Nju Jorkut, zoti Azmi Stringa, në intervistën për “Monitor”, shprehet se fondet e dhëna në…

Presioni i borxhit do të ulet nëse vijon rritja ekonomike

Flet ish-ministri i financave, Arben Malaj   Eksperti i ekonomisë, Arben Malaj në intervistën për Monitor Ekonomi shprehet se nëse fondet e konferencës së donatorëve do të përdoren me efikasitet,…

Rindërtim me borxhe

Konferenca e donatorëve i tejkaloi pritshmëritë në totalin e shumës së siguruar për financimin e pasojave të tërmetit të 26 nëntorit. Por, 74% e kësaj shume është borxh me kushte…

Kujdes me projektet për rindërtimin, ndikojnë te rritja ekonomike dhe borxhi

Flet Përfaqësuesja e përhershme e Bankës Botërore në Shqipëria znj. Maryam Salim   “Nëse projektet zgjidhen me kujdes, do të kontribuojnë në rritjen ekonomike dhe do të përmirësojnë kapacitetin e…

“Interesi i biznesit në 2019 në rënie, por ja sektorët ende atraktivë”

Flet Bledar Mankollari, Drejtor Ekzekutiv i DIHA-s   Interesi i biznesit gjerman për Shqipërinë ishte në rënie në vitin 2019 në raport me vitin paraardhës, por pozitiv mbetet fakti që…

Një “sy” mbi tregun shqiptar…

Nga Deada Hyka   Gjatë 2019-s u përfol jo pak për evidenca të ndryshme në mungesën e sigurisë në produkte për fëmijë si lodra etj. Gjithashtu, ngjarja e tërmetit të…

Sfidat dhe mundësitë e ekonomisë shqiptare në 2020

Flet Prof. Dr. Arben Malaj, President i Institutit për Politika Publike dhe Mirëqeverisje Efektet negative të traumave psikologjike mund të ndihen minimalisht në rreth 6 muaj. Kjo pasojë indirekte e…

2020 vit i vështirë edhe për prodhuesit

Përveç sfidave të brendshme, industrisë prodhuese do të përballen me sfidën e konkurrencës rajonale, e cila nëse nuk adresohet seriozisht dhe shpejt, mund të rezultojë shkatërruese për disa nga industritë…

Tërmeti s’do ketë efekt afatgjatë në ekonomi, më i prekuri turizmi

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) pret që rritja në 2020 ka të ngjarë të jetë më e ulët sesa 3.5 për qind, si rrjedhojë e pasojave të tërmetit, veçanërisht në turizëm.…

Rritja e PBB-së të përshpejtohet deri në 3.5% këtë vit

Është më e rëndësishme, sipas mendimit tim, t’i kushtohet vëmendje qëndrueshmërisë së rritjes ekonomike, veçanërisht në ecurinë e sektorëve kryesorë që mund të gjenerojnë vlerë të shtuar dhe punësim afatgjatë,…

Menaxhoni me kujdes rreziqet fiskale!

Shqipëria ke nevojë që të vazhdojë rrugën e konsolidimit fiskal. Dinamika e rritjes ka të ngjarë të rezultojë në të ardhura më të ulëta sesa pritej, ndërsa nevojat për shpenzime,…

“Vijojnë problematikat në sektorin e tregtimit dhe transportimit të gazit”

FLET Juliana Gaxha, Përgjegjëse e Sektorit Juridik pranë Inspektoratit Shtetëror Teknik dhe Industrial   Si ka qenë aktiviteti i ISHTI në vitet e fundit? Ku është fokusuar më tepër puna?…

Detyrat e shtëpisë për të përballuar konkurrencën

Komisioni Europian i ka dhënë rekomandime Shqipërisë për të rritur konkurrueshmërinë, çka do e ndihmojë atë të përballojë presionin e tregjeve që po hapen me vendet e Bashkimit Europian. Sa…

Në lupën e kontrollit

Transportimi dhe tregtimi i gazit në Shqipëri, si dhe krijimi i standardeve të përdorimit të tyre në biznese, vijojnë të mbeten problematike. Çfarë kontrollesh merren nga Inspektorati Shtetëror Teknik dhe…

Shqipëria ka marrë 649,4 milionë euro nga fondet IPA, çfarë ndikimi kanë pasur

Për të mos mbetur pa projekte, qeveria shqiptare duhet urgjentisht të identifikojë hallkat problematike të institucioneve shqiptare në identifikimin, përgatitjen, financimin, kontraktimin, prokurimin, implementimin dhe vënien në punë të projekteve.…

Paaftësia për të tërhequr projektet e BE-së dhe “hiletë” me PPP-të

Pse Shqipëria ka arritur të tërheqë vetëm 7.3% të projekteve të axhendës së ndërlidhjes së Ballkanit Perëndimor në 4 vjet, më pak se të gjithë. “Hileja” e qeverisë me Partneritetin…

Si po zbatohen 20 reformat që do të nxisnin ekonominë

Komisioni Europian ka publikuar rishikimin e tij për Programin e pestë të Reformave Ekonomike (ERP) që mbulon periudhën 2019-2021, i hartuar nga qeveria shqiptare. Komisioni ka vlerësuar 20 masat kryesore…