Jeni duke lexuar në: Institucione Nderkombetare

Abonohuni:

Marrja e shtetësive nga shqiptarët në BE

390 mijë shqiptarë kanë marrë shtetësi në një prej vendeve të BE në 15 vitet e fundit, rekord në Ballkan. Kryesojnë Greqia dhe Italia. “Monitor” ka përpunuar…

[shikoni]

Kalendari i Botimit të Statistikave Ekonomike


« October 2019 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1* Ekonomia në fokus all day
2 3 4 5 6
7 8* Indeksi i Çmimeve të Konsumit all day
9 10* Të dhënat faktike të detajuara në \"Accrual\" dhe \"Cash\" all day
* Tregues të shëndetit financiar all day
* Statistika të sistemeve të pagave all day
11* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme (paraprak) all day
12 13
14 15* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e Bankës Qendrore all day
16* Inovacioni i Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme në Shqipëri all day
17* Tregtia e Jashtme all day
18* Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit all day
19 20
21* Aksidentet Rrugore all day
22* Vjetari Statistikor Rajonal all day
23* Lëvizjet e Shtetasve all day
24 25* Statistikat fiaskale të qeverisë all day
26 27
28* Ekonomia dhe buxheti all day
* Statistikat e Transportit all day
29* GFS/IMF- Statistikat Financiare të Qeverisë (përfundimtar) all day
* Buletini i statistikave fiskale të qeverisë all day
* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme (përfundimtar) all day
* Tabelat e Burim Përdorimeve dhe Input-Output në Shqipëri all day
30* Depozitat all day
* Huatë all day
* Normat e interesit all day
* Kredia për ekonominë all day
* Depozitat e përfshira në paranë e gjerë all day
* Huatë sipas rrethit all day
* Agregatët monetarë all day
* Të dhëna të korporatave depozituese all day
* Depozitat sipas rrethit all day
31* Ekonomia në fokus all day
* Buletini i Borxhit Publik dhe Regjistri i Borxhit Publik all day
* Statistika të rezervës ndërkombëtare all day
* Kursi i këmbimit në fund të periudhës all day
* Turizmi në Familje all day
     

Tirana, çmimi që duhet paguar për të pasur furnizim me ujë 24 orë/ditë

A është i arritshëm objektivi që Tirana gradualisht të ketë ujë 24 orë në ditë? A janë dhënë argumentet e duhura që justifikojnë këtë rritje të çmimit të ujit? A…

Qeveria të mos devijojë nga trajektorja fiskale

Flet Përfaqësuesi i Përhershëm i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), në Shqipëri, Jens Reinke Rreziqet më të mëdha për ekonominë janë një devijim i politikave qeveritare nga rruga e tyre aktuale,…

Rigjallërimi i sektorit të ndërtimit të banesave, rrezik për perspektivën e rritjes

Intervistë me z. Sherefedin Shehu, ish-zv.ministër i Financave, ekspert i ekonomisë Politikëbërësit nuk kanë krijuar mbrojtjen e nevojshme buxhetore për rreziqet të cilat kanë filluar të japin ndikimin e tyre…

2018, asnjë ndryshim cilësor në drejtim të shpërndarjes së rritjes ekonomike

Një sërë treguesish të tjerë që e karakterizojnë ekonominë janë ende të pastabilizuar dhe besoj se edhe gjatë vitit 2018 do të mbeten të tilla. Ndoshta, disa prej tyre, edhe…

Konflikti politik mund të cenojë trendin pozitiv të rritjes këtë vit

Flet Prof. Dr. Adrian Civici, President i Universitetit Europian të Tiranës (UET)   Politikat ekonomike duhet të synojnë dy elemente thelbësore: rritjen e prodhimit dhe punësimit, si dhe transformimin e…

Sfida fillon në 2019-n

Flet Matteo Colangeli, drejtori i Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) për Shqipërinë   Me vështrimin në 2019-n dhe më tej, sfida kryesore ekonomike për Shqipërinë do të jetë…

Rritja më 2018, në varësi të zhvillimeve të brendshme

Flet Arben Malaj, ekspert i ekonomisë, ish-ministër i Financave   Ritmet e ulëta të rritjes së konsumit dhe kreditimit të biznesit në lekë dhe valutë, si dhe mosrritja e kostos…

Shqipëria duhet të diversifikojë burimet e rritjes ekonomike

Intervistë me Menaxheren e Zyrës së Bankës Botërore (BB) në Shqipëri, Maryam Salim   Është shumë e rëndësishme që Shqipëria të ruajë tempin në avancimin e reformave. Ruajtja e tempit…

Tre mundësitë e reja për rritjen ekonomike

Edhe nëse qeveria e Shqipërisë nuk angazhohet me reforma për të rritur ekonominë e saj, rikthimi i ciklit të rritjes në tregjet globale, efektet pozitive që do të ketë gazsjellësi…

“Korrupsioni, pengesë për investitorët”

Intervistë me ambasadoren e Holandës në Tiranë, Dewi Van de Weerd   Qeveria duhet të ketë në krye të axhendës së saj luftën ndaj krimit të organizuar dhe korrupsionit. Është…

Kujdes klimën e biznesit!

Sipas raportit më të fundit të Bankës Botërore me titull “Rritja nga hapja e vendeve të punës”, pjesë e Raportit të Rregullt Ekonomik të Ballkanit Perëndimor, rritja ekonomike në Shqipëri…

“Telenovela” e politikës ngujon bizneset

Të pamotivuara për të investuar, korporatat shqiptare po rrisin me shpejtësi kursimet në banka. Në janar-shtator, kursimet me afat të bizneseve njohën rritje vjetore jo të zakontë me 25%, teksa…

Italia hap dyert e së ardhmes

Prej vitesh, Italia ka qenë jo vetëm “burim frymëzimi” për shqiptarët, por edhe një ndër aktorët që ka ofruar ndihmën e vet që në fillim të viteve të demokracisë. Ndihmat…

“Vetting-u, prova për hapjen e negociatave në BE”

Rezultatet konkrete në procesin e vetting-ut janë kusht paraprak që Komisioni Europian të mund të rekomandojë çeljen e bisedimeve për anëtarësim. Intervistë me ambasadoren e Republikës Federale Gjermane, Susanne Schütz…

Ndryshimet e shpeshta fiskale i largojnë investitorët zviceranë

Do të doja të shihja një rritje të investimeve zvicerane në Shqipëri. Për shkak të afërsisë gjeografike dhe faktorëve të tjerë, mendoj se ka një potencial të pashfrytëzuar për më…

Po i jepet fuqi e madhe Këshillit të Ministrave

Intervistë me Përfaqësuesin e Përhershëm të FMN-së, në Shqipëri, Jens Reinke   Paketa Fiskale i jep fuqi të madhe për të vepruar lirisht Këshillit të Ministrave, duke reduktuar në këtë…

Me interes energjia dhe infrastruktura

Igor Trajanovski, zv.drejtor i Invest Macedonia, është shprehur se në bashkëpunimin ekonomik me Shqipërinë është me interes realizimi i përbashkët i projekteve infrastrukturore dhe atyre në fushën e energjetikës dhe…

Skaneri i Komisionit Europian

Komisioni Europian ka publikuar raportin e tremujorit të tretë për vendet kandidate dhe potenciale kandidate. Për Shqipërinë, raporti thekson se rritja e PBB-së reale ishte 4.1% me bazë vjetore, në…