Ekonomia gjermane ecën përpara në rritjen e rimëkëmbjes së Eurozonës

14/11/2017 9:15 AM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Ekonomia gjermane ka ecur përpara në tremujorin e tretë, duke mbështetur një rimëkëmbje në Eurozonë.

Produkti i Brendshëm Bruto u rrit 0.8 për qind në periudhën korrik-shtator, pasi u rrit 0.6 për qind në tre muajt e mëparshëm, tha të martën Zyra e Statistikave Federale në Wiesbaden. Ky është edhe mbi vlerësimin mesatar prej 0.6 për qind në një anketë të Bloomberg. Produkti u rrit 2,8 për qind më shumë se një vit më parë.

Raporti konfirmon parashikimin e Bundesbank se ekonomia gjermane mbajti gjurmën e saj të fuqishme të rritjes në gjysmën e dytë, duke e vënë atë në ecurinë më të mirë që nga viti 2011 dhe potencialisht duke iu përmbysur kapacitetit të saj maksimal.

Si ekonomia më e madhe e Eurozonës, kjo rritje po nxit rritjen e bllokut të monedhës dhe mbështet opinionin global.

“Ju mund të ndieni që ekonomia gjermane është me të vërtetë duke u zgjeruar,” tha Holger Sandte, analisti më i madh europian në Nordea Markets në Kopenhagë. “Ne po shohim një pamje mjaft të fuqishme, kështu që vjen pyetja: ku është kufiri i shpejtësisë?”

Euro u forcua pas rënies së mëparshme dhe u tregtua 0.2 për qind më lart gjatë ditës në 1.1688 dollarë në orën 8:27 në Frankfurt.

Rritja në tremujorin e tretë në Gjermani u nxit nga eksportet dhe investimet kapitale, tha zyra e statistikave. Tregtia neto ka dhënë një kontribut pozitiv në PBB dhe shpenzimet për pajisjet ishin veçanërisht të forta.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of