Ekonomia gjermane u tkurr me 5% vitin e kaluar, shkak pandemia

14/01/2021 3:36 PM 0 komente

Ekonomia e Gjermanisë pësoi tkurrjen e saj më të madhe vitin e kaluar që nga kriza financiare e vitit 2009, pasi u godit rëndë nga pandemia e koronavirusit, treguan të dhënat zyrtare.

Prodhimi i brendshëm bruto u tkurr me 5% nga viti në vit, pasi “pothuajse të gjithë sektorët ekonomikë u prekën ndjeshëm nga pandemia e virusit”, tha agjencia federale e statistikave Destatis.

Rënia i dha fund 10 viteve të rritjes, shtoi Destatis, megjithëse ishte më e mirë se parashikimi i vetë qeverisë, i cili kishte parashikuar një rënie prej 5.5%.

Në vitin 2009, në mes të një krize ekonomike globale, produkti i brendshëm bruto (PBB) kishte rënë me 5.7%.

Rënia ekonomike e Gjermanisë për vitin 2020 është më e vogël se rënia e regjistruar në Francë, Itali apo Spanjë, ku PBB-ja parashikohet të ketë rënë përkatësisht me 9.3%, 9% dhe 11.1%, sipas parashikimeve të Bankës Qendrore Europiane (BQE).

Vala e parë e pandemisë shkaktoi rënien më të keqe tremujore të PBB-së të regjistruar ndonjëherë, ku prodhimi ra me 9.8%, në tre muaj nga prilli në qershor.

Por ekonomia u rikuperua, duke u zgjeruar me 8.5% në tremujorin e tretë, përpara se të ngadalësohej përsëri pas një ringjalljeje të virusit.

Tregtia me pakicë ra ndjeshëm, ndërsa tregtia online lulëzoi, tha agjencia, ndërsa kufizimet që mbyllën hotelet, restorantet dhe baret çuan në një rënie dramatike të sektorëve të mikpritjes.

Ashtu si fqinjët e tij, vendi me 83 milion banorë është goditur rëndë nga një rigjallërim i rasteve të Covid-19, duke shkaktuar mbylljen e bareve, palestrave, qendrave kulturore dhe të argëtimit në nëntor, pasuar nga dyqanet jo-jetike në dhjetor./AFP

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of