Ekonomia serbe ra me 1.5% në vitin 2020 

25/01/2021 4:02 PM 0 komente

Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) përfundoi Rishikimin e Pestë nën Instrumentin e Koordinimit të Politikave (PCI) për Republikën e Serbisë. Vendimi i Bordit Ekzekutiv u krye pa mbledhje. 

Për shkak të pandemisë, rritja reale e PBB-së në Serbi u tkurr me 1.5% në vitin 2020 dhe parashikohet të rritet në 5% në 2021. Aktiviteti ekonomik u rrit në tremujorin e tretë të vitit 2020, pas tkurrjes së mprehtë në tremujorin paraardhës.

Masat e politikës – përfshirë mbështetjen e politikës monetare dhe një paketë të madhe fiskale me vlerë rreth 9% të PBB-së – kanë luajtur një rol të rëndësishëm në mbështetjen e ekonomisë. Rritja e fundit e normave të infeksionit në Serbi dhe në partnerët e saj kryesorë tregtarë, mund të ndikojë negativisht në rimëkëmbjen e re dhe një valë më e fortë infeksioni paraqet një rrezik të qartë dobësimi për parashikimin.

Synimet sasiore për fundin e shtatorit 2020 u përmbushën dhe u bë përparim i mjaftueshëm në arritjen e objektivave të reformës strukturore. Inflacioni mbetet pranë kufirit të poshtëm të brezit të inflacionit të Bankës Kombëtare të Serbisë. 

Deficiti fiskal në vitin 2021 është planifikuar në 3% të PBB-së dhe do të ndihmonte për të siguruar që borxhi publik në raport me PBB-në të niste rënien, ndërsa krijon hapësirë ​​të mjaftueshme për të mbështetur rimëkëmbjen, edhe nëpërmjet investimeve më të larta publike.

Brenda këtij niveli, rritjet në pagat e sektorit publik duhet të jenë të kufizuara dhe rritjet e pensioneve pritet të ndjekin formulën zvicerane. Shpalosja e masave të mbështetjes mund të bëhet më graduale nëse materializohen kriza të mëtejshme. 

Në të ardhmen, do të jetë e rëndësishme që Serbia të rrisë arritjet e saj në bazë të programit aktual, duke vazhduar të ndjekë reformat strukturore dhe institucionale që do të sjellin konvergjencë më të shpejtë të të ardhurave me vendet e BE-së. Prioritetet afatmesme përfshijnë zhvillimin e tregut të kapitalit dhe përmirësimin e qeverisjes, duke përfshirë forcimin e shtetit ligjor. 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of