Ekonomia zviceriane rritet me ritmet më të shpejta në një vit si pasojë e kërkesës vendase

02/03/2016 11:06 AM 0 komente

Ekonomia e Zvicres iu kthye rritjes në fund të vitit të kaluar teksa ajo luftoi offndikimin e shokut te monedhës që kërcënoi ta nxise vendin drejt recesionit.

Produkti i brendshëm bruto u rrit 0.4 për qind në tre muajt deri në dhjetor, pasi u tkurr 0.1 për qind në tremujorin e mëparshëm,referoit Sekretariati i Shtetit për Çështje Ekonomike në Bernë.

Ky është në tremujori me i fortë në një vit dhe tejkalon vlerësimin mesatar te ekonomisteve spër një rritje 0.1 për qind.

Pavarësisht performancës më të mirë se sa parashikimi në tremujorin e katërt, ekonomia ende u perball me vitin me te keq që nga viti 2009. Kjo mund të shihet pjeserisht ne fund të janarit të kaluar, kur Banka Kombëtare eleminoi tavanin e monedhës, duke e nxitur frangen ne rritje dhe duke goditur eksportet në zonën e euros. Banka Qendrore pret që ekonomia të zgjerohet 1.5 për qind në vitin 2016.

‘Shoku i francges nuk është kaluarbplotësisht, por ekonomia zviceriane është në një gjendje të fortë,’ tha Cornelia Luchsinger, një ekonomist në Zuercher Kantonalbank..

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of