Ekzekutivi i BE përballet me një rrezik të ri vonese, pasi Britania nuk do të emërojë komisionerin

14/11/2019 10:31 AM 0 komente

Britania nuk do të emërojë një kandidat për Komisionin Evropian të paktën derisa të formohet një qeveri e re pas zgjedhjeve në 12 dhjetor, tha një zyrtar britanik.

Masa ka të ngjarë të shqetësojë partnerët e Bashkimit Evropian pasi blloku dëshiron që një komision i ri ekzekutiv të marrë detyrën më 1 dhjetor dhe sipas rregullave të BE-së të gjitha vendet anëtare duhet të bëjnë një komisioner.

“Ne i kemi shkruar BE-së për të konfirmuar se Mbretëria e Bashkuar nuk duhet të bëjë nominime për emërime ndërkombëtare gjatë kësaj periudhe,” tha një zyrtar britanik.

Britania do të largohet nga BE deri në fund të janarit, por deri atëherë mbetet një anëtare e plotë e bllokut 28-vendesh.

Komisioni, i cili do të kryesohet nga gjermani Ursula von der Leyen, duhej të merrte detyrën në fillim të nëntorit, por refuzimi i ligjvënësve të BE për kandidatët nga Franca, Hungaria dhe Rumania e kanë vonuar procesin.

Kandidatët e rinj nga të tre vendet mbajnë seanca dëgjimore konfirmuese të enjten në parlamentin e BE. Nëse ligjvënësit nuk kundërshtojnë, komisioni i ri mund të fillojë të punojë më 1 dhjetor, thanë zyrtarët.

Rrëmuja e re e shkaktuar nga refuzimi i Britanisë për të emëruar një komisioner mund të tejkalohet me një vendim të shteteve të BE për të mos zbatuar rregullat aktuale, por rreziqet e sfidave ligjore mbeten.

Komisioni është krahu ekzekutiv i BE-së dhe mban kompetenca duke përfshirë negociimin e marrëveshjeve të tregtisë ndërkombëtare, financat e shteteve të anëtarëve dhe propozimin e ligjeve në mbarë BE për një sërë temash, përfshirë mjedisin dhe migracionin.

/REUTERS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of