Epidemia nuk po ndalet, Bashkimi Europian i jep Italisë hapësira për të manovruar me deficitin

07/03/2020 3:13 PM 0 komente

“Në vlerësimin e Programit të Stabilitetit për vitin 2020, Komisioni do të marrë parasysh nevojën për të marrë masa urgjente për të mbrojtur shëndetin dhe mirëqenien e qytetarëve dhe për të zbutur efektet negative të koronavirusit në ekonomi, të cilat duhet të konsiderohen të pajtueshme me rregullat evropiane”. Kjo është ajo që shkruan Komisioni Evropian në letrën e përgjigjes pas kërkesës italiane për devijim nga programi i programit me synim përballimin e urgjencës së koronavirusit, që ishte dërguar në Bruksel nga Ministri i Ekonomisë Roberto Gualtieri në 5 Mars, shkruan Il Sole24ore.

“Shpenzimet e bëra për të përballuar përhapjen e epidemisë, sipas përcaktimit, janë përjashtuar nga llogaritja e buxhetit strukturor dhe nuk merren parasysh në vlerësimin e përshtatshmërisë së bilanceve buxhetore të parashikuara sipas rregullave aktuale”, thuhet në dokument, i nënshkruar nga nënkryetari i Komisionit Evropian, Valdis Dombrovskis, dhe Komisioneri për Ekonomi, Paolo Gentiloni. Në përgjigjen e ndaj letrës nga Italia, Komisioni i BE “vlerëson përpjekjet e qeverisë dhe njerëzve italianë, të cilët po kontribuojnë ndjeshëm në frenimin e përhapjes së Covid-19 në Bashkimin Evropian”.

Ndërkohë, epidemia në Itali nuk po ngadalësohet dhe numri i të prekurve ka arritur në 3916 (+ 620 në krahasim me 5 marsin) dhe të vdekurit në 197 (nga 148), me një rritje shqetësuese të pacientëve të shtruar (2394), nga të cilët në terapi intensive ishin 462.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of