Epoka e Lehtësimit Sasior (thuajse) ka përfunduar

03/11/2017 9:02 AM 0 komente

Pas një dekade të ekonomive të cilat “ishin të përmbytura me para”, bankat qendrore kryesore, vitin e ardhshëm do të fillojnë më në fund të “mbyllin rubinetat”. Që nga kriza financiare, ata kanë mbajtur normat e interesit afër zeros dhe disa kanë blerë triliona dollarë në obligacione qeveritare dhe të korporatave. Ideja ishte se normat e ulëta do të inkurajonin shpenzimet nga bizneset dhe konsumatorët.

Megjithëse ekspertët nuk pajtohen se sa efektive ishte stimulimi në rritjen ekonomike të dyfishtë, dy përfundime janë pjesë e një mosmarrëveshje të vogël: “përmbytja” e parave të thata shënoi një kolaps financiar botëror dhe nga ana tjetër, ndihmoi në ngritjen e stoqeve dhe obligacioneve në nivele rekord.

Tani politikëbërësit besojnë se ekonomitë e tyre janë mjaft të forta për të lulëzuar me më pak stimuj. Rezerva Federale e SHBA bëri lëvizjen e parë në tetor, kur filloi të lejonte thuajse përgjysmimin e obligacioneve në bilancin e saj prej 4.5 bilion miliardë dollarë. Banka Qendrore Evropiane ende është duke blerë bono qeveritare dhe të korporatave, megjithëse kohët e fundit ka përcaktuar një plan për heqjen e këtyre blerjeve, duke nisur nga janari. Politikëbërësit e Kinës priten të ulin rritjen e kreditimit vitin e ardhshëm, pasi presidenti Xi Jinping fokusohet në zvogëlimin e rreziqeve financiare.

Banka e Japonisë ndoshta do të vijojë shtypjen e parave, por kjo nuk do të jetë e mjaftueshme për të kompensuar rënien globale të stimulit të bankës qendrore, të cilën ekonomistët e shohin duke filluar diku nga mesi i vitit 2018. “Do të merakosen shumë investitorë, sepse askush nuk është i përgatitur me të vërtetë për të “, thotë Nader Naeimi, një menaxher i fondit në AMP Capital Investors Ltd. në Sydney, i cili ka rritur shpërndarjen e tij të parave në 30 për qind, shkruan Bloomberg.

Në sondazhe tregohet se, investitorët global identifikojnë një zhvendosje në shtrëngimin monetar si shkaku më i mundshëm i recesionit të ardhshëm. Historia tregon se tranzicione të tilla janë të mbushura me rrezik. Kur Fed filloi rritjen e normave në vitin 1994, nisi rrëshqitja më e keqe e bonove të korporatave në dy dekada. Ai gjithashtu ndihmoi të shkaktojë një zhvlerësim të papritur të peshës meksikane dhe krizës së Tequila.

Shtimi i pasigurisë: Tre nga katër shefat më të rëndësishëm të bankave qendrore në botë po afrohen me fundin e kushteve të tyre dhe mund të zëvendësohen. Të njëjtit faktorë ka gjasa të nxisin pasardhësit e tyre drejt reduktimit të stimujve monetarë. Shumica e ekonomive po bëjnë rritje të qëndrueshme. Tregjet e punës janë kthyer në atë që politikëbërësit e konsiderojnë punësimin e plotë. Të ardhurat e familjeve amerikane janë në një nivel të lartë. Vendet evropiane të shkatërruara nga kriza, si Spanja, kanë rikuperuar humbjet ekonomike. Kina ka tronditur frikën e një krize borxhi. Edhe Japonia është tërhequr nga një cikël i gjatë i mini-recesioneve.

Vërtetë, bankierët qendrorë nuk po godasin objektivat e tyre të inflacionit; dështimi i rritjes së çmimeve është një shenjë se rritja është ende nën-normë. Por politikëbërësit po e lënë këtë shqetësim mënjanë, ndërsa ata gjithnjë e më shumë fokusohen në frenimin e ekseseve financiare që mund të vendosin skenën për një përplasje tjetër.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of