Europa Qendrore dhe Lindore zbulon ambiciet e saj teknologjike

12/08/2017 8:05 AM 0 komente

Vendet e Europës Qendrore dhe Lindore kanë qenë një histori suksesi ekonomik për dy dekadat e fundit. Megjithatë, pas të qenët prej vitesh rajoni me rritjen më të shpejtë në Europë, motorit të tyre ekonomik duket se po i mbaron avulli.
Programues të talentuar është e lehtë për të gjetur, por shpenzimi për hulumtimin dhe zhvillimin është ende i ulët, shkruan Financial Times në një speciale për zhvillimin e teknologjisë së informacionit në Europën Qendrore e Lindore

 

Udhëheqësit e katër vendeve të Europës Qendrore u mblodhën në Varshavë tre muaj më parë për të diskutuar se çfarë mund të zëvendësonte një model të vjetruar të rritjes. Ata ishin atje për të shitur rajonin si një qendër të inovacionit teknologjik, jo vetëm për prodhimet e vjetra.

“Ne duam që rajoni të bëhet qendra e inovacionit”, tha Beata Szydlo, kryeministri i Polonisë, për një audiencë prej rreth 1,000 sipërmarrësish dhe investitorësh nga vendet lokale të mbledhura në Varshavë. “Është përgjegjësia jonë të krijojmë një ekosistem në të cilin do të jeni në gjendje të zhvilloni talentin tuaj”.

Që nga përmbysja e komunizmit të imponuar sovjetik, me shumë vende të Europës Qendrore dhe Lindore që hyjnë në BE, rajoni ka përdorur kosto të ulëta të punës për të joshur investitorët për të ndërtuar fabrika të reja. Megjithatë, ka bërë pak për t’i bindur ata që të gjejnë studiuesit atje.

monitor 791.indd

Kjo strategji tani duket se ka arritur limitin e saj. Rritja e produktivitetit ka qenë shumë më e ngadalshme në rajon sesa në Europën Perëndimore që nga kriza financiare, sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar. Nuk ka ndihmuar në këtë dukuri fakti që 20 milionë njerëz – 6% e popullsisë në moshë pune – kanë lënë rajonin në ndjekjen e pasurive jashtë vendit gjatë 25 viteve të fundit.

Tërheqja në horizont është “kurthi i të ardhurave të mesme”, thotë Vladimir Vano, kryeekonomisti i Sberbank Europe, dega e Sberbank e Rusisë, me seli në Austri. Kjo ndodh kur rritja e standardeve të jetesës i bën ekonomitë të humbasin avantazhin e tyre konkurrues.

“Është më e vështirë të rritet shkalla në një ekonomi me të ardhura të larta. Kjo kërkon një mjedis biznesi më të shkathët dhe inovacion.”

monitor 791.indd

Zhvendosja në një ekonomi të bazuar në inovacione nuk do të jetë e lehtë. Vendet e Europës Qendrore dhe Lindore investojnë në kushte modeste në kërkime dhe inovacione, duke shpenzuar vetëm 1.2% të PBB-së krahasuar me një mesatare prej 2.1% në të gjithë BE-në, sipas Komisionit Europian. Vetëm gjysma e këtij investimi shpenzohen nga bizneset dhe jo nga sektori publik ose universitetet.

IT 791Megjithatë, ekzistojnë dallime të rëndësishme ndërmjet vendeve. Estonia është bërë një vatër për sipërmarrësit dixhitalë në vitet e fundit.

Republika Çeke dhe Sllovenia shpenzojnë po aq për kërkimin dhe inovacionin sa bëjnë vendet e Europës Perëndimore dhe investimi i Sllovakisë është rritur me katër herë më shumë se mesatarja në BE.

Disa raste të suksesshme globale kanë ardhur nga rajoni. Skype, app-video-thirrje dhe TransferWise, një fillim i transferimit të parave në internet, kishin një pjesë të konsiderueshme të punës së tyre në Estoni.

Një varg i kompanive të softuerëve antivirusë, si Avast i Republikës Çeke dhe AVG dhe Eset i Sllovakisë, njihen mirë në tregun botëror të sigurisë kibernetike. Prezi i Hungarisë, një aplikacion online prezantimi, përdoret gjithashtu nga miliona në mbarë botën.

monitor 791.indd

Të tjerët po ndjekin rrugën e tyre. Dy sllovakët kanë zbuluar kohët e fundit veturën e parë fluturuese në botë, Aeromobil, që konkurronte me kompanitë e Silicon Valley. Në Rumani, UiPath, e cila bën një softuer inteligjent që automatizon detyrat e përsëritura të zyrës, ka fituar një treg ndërkombëtar prej 30 milionë dollarësh.

“Mjedisi ka ndryshuar rrënjësisht”, – thotë Andrej Kiska, partner në Credo Ventures, një nga fondet më të mëdha të kapitaleve në rajon. “Pak vite më parë, ne do të merrnim 300 plane biznesi në vit, ndërsa vitin e kaluar kishim rreth 1,200 të tilla. Jo vetëm që sasia e tyre është rritur, por edhe cilësia e tyre”.

Luciana Lixandru, partnere në Accel Partners, një firmë me kapital sipërmarrës në Londër, është dakord. “Ekosistemi po maturohet, por është ende shumë herët. Me kalimin e kohës, jam e bindur se kompanitë më interesante do të dalin nga rajoni dhe investitorët ndërkombëtarë do të investojnë në rajon”.

Bastet e investitorëve në Europën Qendrore dhe Lindore thonë se sipërmarrësit kanë qasje në një grup të fortë inxhinierësh të talentuar, të cilët mund të prodhojnë projekte ambicioze me një kosto më të ulët. Për më tepër, për shkak të shkallës së kufizuar të ekonomive lokale, ata shpesh janë të aftë të shtyjnë produktet jashtë tregjeve globale më shpejt se rivalët e tyre perëndimorë.

monitor 791.indd

Megjithatë, mbetet për t’u parë nëse historitë e suksesit të teknologjisë lokale mund të transferojnë Europën Qendrore dhe Lindore në një qendër kryesore të inovacionit.

Një problem është se vendet e Europës Qendrore dhe Lindore nuk kanë qenë në gjendje të grumbullojnë të njëjtën sasi apo cilësi të kapitaleve të kapitalit si homologët e tyre perëndimorë. Kapitali privat dhe fondet e investimeve në rajon ishin 1.6 miliardë euro modeste në 2015, vetëm 3% e shumës së shpenzuar në të gjithë Europën, sipas Invest
Europe, një shoqatë e fondeve investuese.

Shumica e fondeve të sipërmarrjes në rajon vijnë nga fonde të mbështetura nga shteti. BE, në veçanti, ka dhënë miliarda euro në fonde qeveritare dhe fonde të kapitalit vendor.

monitor 791.indd

Disa sipërmarrës shqetësohen se financimi qeveritar i sipërmarrjeve mund të pengojë shanset e sipërmarrësve për të tërhequr mbështetjen e sektorit privat dhe të heqë vëmendjen nga ndreqja e problemeve të rrënjosura thellë, si përmirësimi i sistemeve arsimore dhe përmirësimi i mjedisit të biznesit, duke hequr ligje të komplikuar.

“Fondet e mbështetura nga shteti kanë shtrembëruar mjedisin për sipërmarrësit e vërtetë”, thotë Mikal Stencl, themelues dhe shef ekzekutiv i Sygic, një kompani software sllovake për navigacion dhe një nga modelet e suksesshme të teknologjisë së rajonit, me 200 milionë konsumatorë globalisht. “Nëse qeveritë duan të ndihmojnë, ato duhet të krijojnë një mjedis ku mund të ushqehet talenti”.

Grupi i inxhinierëve të kualifikuar të rajonit po zvogëlohet gjithashtu, ndërsa kompanitë e IT-ve perëndimore kërkojnë talente nga rajoni. Shumë prej tyre vazhdojnë të largohen nga rajoni për Silicon Valley ose në Europën Perëndimore, ndërsa qeveritë vendore i rezistojnë hapjes së kufijve për talentin ndërkombëtar.

monitor 791.indd

“Ka pasur shumë ndryshime pozitive nga qeveritë në mbështetjen e risive”, thotë Peter Kolesar, kreu i Neulogjisë, një konsulencë inovative në Sllovaki. “Por, ajo që nuk e shohim është një ndjenjë urgjence. E ardhmja e rajonit varet nga sa mirë ne mund të prodhojmë hulumtime të shkëlqyera dhe të mbështesim firmat e teknologjisë me potencial global”.

Përkundër të gjitha fjalimeve të inovacionit, shumë udhëheqës të ndërmarrjeve të rajonit ende mendojnë se ka një rrugë të gjatë për të ecur përpara dhe se qeveritë duhet të krijojnë kushtet që nevojiten për të lulëzuar ekonomitë e bazuara në njohuri.

“Suksesi ynë erdhi përkundër, jo për shkak të politikës qeveritare”, tha një sipërmarrës i cili ka ndërtuar me sukses një firmë globale të teknologjisë nga rajoni. “Vendosmëria dhe talenti janë atje, por politikanët nuk kanë asnjë ide se si ta shfrytëzojnë atë.”

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of