Eurostat: PBB-ja është rritur me 0.4% në eurozonë TM1 2018

08/06/2018 9:11 AM 0 komente

PBB-ja dhe agregatet kryesore vlerësojnë për tremujorin e parë të vitit 2018, PBB-ja është rritur me 0.4% në eurozonë dhe në BE28 + 2.5% dhe + 2.4%, krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2017.

PBB-ja e rregulluar nga sezonaliteti u rrit me 0.4% në eurozonë (EA19) dhe në BE28 gjatë tremujorit të parë të vitit 2018, krahasuar me tremujorin e mëparshëm, sipas një vlerësimi të publikuar nga Eurostat, zyra statistikore e Bashkimit Evropian. Në tremujorin e katërt të vitit 2017, PBB-ja ishte rritur me 0.7% në të dyja zonat.

Krahasuar me tremujorin e njëjtë të vitit të kaluar, PBB-ja e rregulluar sezonalisht u rrit me 2.5% në eurozonë dhe me 2.4% në BE28 në tremujorin e parë të 2018, pas + 2.8% dhe + 2.7 % respektivisht në tremujorin e mëparshëm.

Gjatë tremujorit të parë të vitit 2018, PBB-ja në Shtetet e Bashkuara u rrit me 0.5% krahasuar me tremujorin e mëparshëm (pas + 0.7% në tremujorin e katërt të vitit 2017). Krahasuar me tremujorin e njëjtë të vitit të kaluar, PBB-ja u rrit me 2.8% (pas + 2.6% në tremujorin e mëparshëm).

Rritja e PBB-së sipas Shtetit Anëtar

Ndër vendet anëtare për të cilat disponohen të dhëna për tremujorin e parë të vitit 2018, Letonia dhe Polonia (+ 1,6%) shënuan rritjen më të lartë krahasuar me tremujorin e mëparshëm, pasuar nga Hungaria dhe Finlanda (+ 1,2%). Rënie e lehtë u vërejt në Estoni (-0.1%) ndërsa PBB-ja në Rumani ishte e qëndrueshme.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of