Facebook bën publike: Ja monedha e re dixhitale Libra

20/06/2019 9:45 AM 0 komente

Harrojeni Bitcoin!

Të martën, gjiganti i medias sociale Facebook zbuloi planet për një kriptomonedhë të re të quajtur Libra, e mbështetur nga një mori kompanish të mëdha, përfshirë Visa dhe PayPal, që do të funksiononin si një pagesë dixhitale në platformën e saj. Partnerë të tjerë të projektit përfshijnë eBay, Uber dhe Spotify, duke treguar se Libra eventualisht mund të pranohet si pagesë edhe në platformat e tyre.

Shumë ekspertë, duke përfshirë Brian Kelly, e shohin këtë lëvizje si një vërtetim të rritjes së kriptomonedhave.

Por Kelly, themeluesi dhe CEO i BKCM dhe eksperti i bitcoin në “Fast Money” të CNBC, tha se ka disa dallime thelbësore midis Libra dhe një kriptomonedhë si Bitcoin.

“Ky është ndryshimi kryesor: ajo që Libra po bën është të krijojë një version dixhital të dollarit amerikan, jen, euro. Është si një stabilizues, por ju ende i keni të gjitha karakteristikat e një monedhe”, tha Kelly në CNBC.  “Bitcoin është … ari dixhital dhe, sipas mendimit tim, ndoshta është shumë më mirë se ari, por nuk ka një palë të tretë të besuar dhe ky është dallimi i madh”.

Me Libra, përdoruesit e Facebook do të jenë në gjendje të shkëmbejnë dollarë, duke u besuar kështu Facebook dhe mbështetësve të tjerë të saj me ndërtimin e një libri të besueshëm të të gjitha transaksioneve, sipas ekspertëve.

Ky besim përcakton dallimin kryesor midis kripto-monedhave si bitcoin dhe Libra. Blerësit e Bitcoin nuk kanë nevojë t’i besojnë një pale të tretë me paratë ose informacionin e tyre, ndërsa përdoruesit e Librës do të duhet të besojnë në kompaninë që ndoshta ka qenë më shumë e goditur nga çështjet rreth besimit dhe privatësisë: Facebook.

Pra, meqë Peshorja kërkon të ofrojë atë që Kelly e pa si “përsëritje e ardhshme” e platformave si Venmo e PayPal, mund të hapë derën vetëm për konsumatorët që e shikojnë tregun e kriptomonedhave në një mënyrë më serioze, tha ai.

“Për mua, është si momenti AOL: AOL ju mori në internet, Libra do t’ju fusë në kriptomonedhat”.

Aksionet e Facebook ranë me më pak se 1% deri në fund të seancës tregtare të së mërkurës mes disa shtyrjeve politike, por janë ende më shumë se 3% këtë javë. Çmimet e Bitcoin u rritën me rreth 2% deri në fund të seancës së tregtimit të ditës dhe janë deri në 140% krahasuar me vitin e shkuar.

Zuckerberg deklaroi se ‘Libra’ është për këdo. Kripto monedha globale do të bëjë të mundur që qarkullimi i parave në botë të jetë shumë më i lehtë dhe i lirë aq sa edhe dërgimi i një mesazhi në telefon.

Si funksionon?

Facebook deklaron se Libra është “një monedhë globale dhe infrastrukturë financiare.” Me fjalë të tjera është një aset digjital i ndërtuar nga Facebook dhe fuqizuar nga versioni i blockchainit të Facebook me teknologji enkriptimi të përdorur nga bitcoin dhe kriptomonedha të tjera.

Kriptomonedha do të menaxhohet nga një grup kompanish quajtur Shoqata Libra. Funksionon si një monedhë e qëndrueshme “stablecoin” vlera e së cilët bazohet në asete ekzistuese si dollari Amerikan apo Euro me qëllim që vlera e saj të mos jetë subjekt i luhatjeve të mëdha të vënë re në kriptomonedhat e tjera.

Shoqata Libra përshkruhet nga Facebook si e pavarur dhe jofitimprurëse me seli në Zvicër. Ajo i shërben dy qëllimeve: të vërtetojë transaksionet në blockchainin Libra dhe të menaxhojë rezervën Libra.

Brenda Shoqatës Libra do të jetë një organ drejtues i quajtur Këshilli i Shoqatës Libra e cila përbëhet nga përfaqësues të secilit prej anëtarëve të shoqatës e cila do të votojë çdo politikë drejtuese apo vendime operacionale.

Facebook pretendon se pavarësisht se ka krijuar Libran, kur monedha të lançohet në 2020 kompania do të tërhiqet nga roli i lidershipit dhe të gjithë anëtarët e shoqatës do të kenë fuqi të barabarta votuese.

Kompanitë të cilat kanë kontribuar minimalisht 10 milionë dollarë do të listohen si anëtarët themelues të Shoqatës Libra dhe janë kompani si PayPal, Ebay, Spotify, Uber dhe Lyft si dhe firma financiare si Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Visa dhe Mastercard.

Kur kriptomonedha të lançohet, përdoruesit mund të shkarkojnë Calibra, një portofol dixhital i cili bën të mundur dërgimin e kriptomonedhës tek kushdo që ka një smartfon. Do të jetë i disponueshëm në Messenger, WhatsApp dhe si aplikacion më vete.

/ CNBC

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of