Fati i Brexit-it është ‘në ajër’ ndërsa Johnson surprizon

02/09/2019 9:11 AM 0 komente

Ka mbaruar vera e Boris Johnson. Java që mund të përcaktojë se sa kohë ai mbetet kryeministër – apo nëse Britania largohet nga Bashkimi Evropian – ka nisur.

Rregullat e kushtetutës së pashkruar të ShBA po shtrihen deri në kufi, me precedentë të rinj që vendosen dhe klithmat e lojërave të gabuara shfaqen gati çdo ditë. Qëllimi i Johnson është të qëndrojë në pushtet duke bashkuar mbështetës të linjës së ashpër Brexit, ndërsa kundërshtarët mbeten të ndarë.

Mbetet për tu parë nëse ai e ka mbivendosur dorën e tij.

Gjatë gjithë gushtit, fraksione të ndryshme midis anëtarëve të parlamentit që duan të ndalojnë daljen e Britanisë nga BE pa marrëveshje, kanë propozuar dhe hedhur poshtë planet e ndryshme për të ndaluar Johnson të ndjekë një kurs të tillë.

Tani ata duket se janë pajtuar, me figura të larta të Partisë Konservatore të Johnson dhe Partisë së Punës së opozitës, duke thënë se janë gati të lëvizin me vendosmëri kur Parlamenti të kthehet në 3 Shtator.

Javën e kaluar, Johnson u përpoq të sabotonte kundërshtarët duke i kërkuar Mbretëreshës të pezullonte parlamentin për një muaj nga 12 shtator (ajo u pajtua). Ndërsa kjo zvogëlon sasinë e kohës që duhet të veprojnë deputetët – Britania është e vendosur të pushojë më 31 tetor – kjo ka bërë që politikanët të lëkundur të kuptojnë se ata kanë një goditje.

Kjo javë mund të përfundojë me triumfuesin Johnson, njeriu me të cilin BE është e detyruar të negociojë nëse dëshiron të shmangë mosmarrëveshjet.

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of