Fiat dhe Peugeot, marrëveshje 50 mld dollarë për t’u përballur me një të ardhme të shtrenjtë

31/10/2019 9:36 AM 0 komente

Prodhuesit e makinave rivale PSA Group dhe Fiat Chrysler Automobiles NV zbuluan një plan për të kombinuar dhe bashkuar burimet e përbashkëta, për të përballuar një epokë të shtrenjtë të tarifave të tregtisë, rregullave të emetimeve dhe elektrifikimit.

Aksionarët e secilës kompani do të zotërojnë 50% të njësisë së kombinuar, që do të renditet në Paris, Milano dhe New York. Investitorët në Fiat do të marrin një dividend prej 5.5 miliardë eurosh (6.1 miliardë dollarë) dhe krahun e tij të robotikës Comau, ndërsa PSA e Francës planifikon të shpërndajë 46% të aksioneve të saj në prodhuesin e pjesëve të automjeteve Faurecia SE. Kursimi i kostos nga marrëveshja parashikohet të jetë rreth 3.7 miliardë euro.

Aksionet e PSA-së u ulën në 9.1% në Paris, më së shumti në më shumë se tre vjet, ndërsa Fiat u rritën deri në 10% në Milano.

Bordet e Fiat Chrysler dhe Peugeot dhe prodhuesit e Citroen PSA ranë dakord të punojnë drejt një marrëveshje detyruese në javët e ardhshme, ata thanë të enjten në një deklaratë të përbashkët. Marrëveshja do të krijonte automobilistin e katërt më të madh me një vlerë të kombinuar të tregut me rreth 50 miliardë dollarë.

Një bashkim i Fiat Chrysler dhe PSA, nr 2 për shitjet e makinave në Evropë, do të krijonte një central elektrik rajonal për të sfiduar Volkswagen AG. Lidhja do të bashkonte miliarderin e fisit Agnelli në Itali dhe familjen Peugeot të Francës, ndërsa konsolidimi i saj merret përmes një industrie që përpiqet të financojë një transformim të madh.

 

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of