Jeni duke lexuar në: Buxheti

Abonohuni:

Ok me rritjen e borxhit po të shërbejë për të nxitur rritjen ekonomike

Flet Prof. dr. Adrian Civici Debatet në kuadër të projektbuxhetit 2013 për borxhin publik dhe rolin e tij në stabilitetin e financave publike dhe rritjen ekonomike përqendrohen më së shumti…

Heqja e tavanit të borxhit, i shërben investimeve dhe rritjes

Flet Dr. Elvin Meka, Zv.dekan & Përgjegjës i Departamentit të Financës Fakulteti Ekonomik, Universiteti Europian i Tiranës   Si e gjykoni buxhetin e 2013 në një qasje krahasuese me atë…

Shifrat 2013

Buxhet i madh, falë borxhit Hiqet limiti për borxhin publik, në vitin 2013 parashikohet të arrijë në rreth 9 miliardë dollarë, kurse buxheti do të jetë 4 miliardë dollarë. Bode…

Dilemat e buxhetit 2013

Vonesa në miratimin e buxhetit konfirmon situatën aspak komode të financave publike. Cilët janë skenarët për shpenzimet, buxheti dhe borxhi Kalendari buxhetor nuk e favorizon në kohë qeverinë. Sipas planit,…

Prova e madhe e borxhit

Fondi Monetar Ndërkombëtar vjen në Tiranë, kur vendi po përjeton rënie të fortë ekonomike. Fokusi i negociatave dhe planet e buxhetit Situata me financat e vendit sa vjen dhe bëhet…

Këmbëngulja optimiste e qeverisë!

Publikohen shifrat e kuadrit të ri makroekonomik e fiskal 2013-2015 Qeveria i qëndron pritshmërive se rritja ekonomike për 2012-n do të jetë 4.3%, në një vit që kredia parashikohet të…

Sakrificat e borxhit

Qeveria detyrohet të shkurtojë 20 miliardë lekë nga buxheti për të frenuar rritjen e borxhit. Sektorët që preken dhe rekomandimet e FMN-së   Java e fundit e muajit qershor shton…

Skaneri i buxhetit

“Monitor” sjell një pasqyrë të projektit të buxhetit 2011. Krahasimet me vitin 2010, pritshmëritë porsa i përket realizimit të të ardhurave, shpenzimeve e deficitit.     Tashmë që buxheti i…

Me këmbë në tokë

Parashikimet për rritje të ardhurash 8.6%, bazuar mbi rritjen ekonomike 5.5%, rikthejnë optimizmin te qeveria, pas korrigjimeve në 2010-n. Parametrat e buxhetit dhe përplasjet e para   Ecuria e deritanishme…

Rimëkëmbja e ekonomisë nis nga e para

Plani për tre vitet e ardhshme parashikon masa drastike antikrizë, duke nisur me shkurtimet e shpenzimeve dhe më pak të ardhura në raport me PPB-në. Sfida e uljes së borxhit…

Të ardhurat “dëshmojnë” prekjen nga kriza

Ministria e Financave ka publikuar buxhetin e plotë faktik për 2009. Shtimi i të ardhurave nga tatimet e doganat me ritme më të ulëta se rritja e PBB-së kanë sjellë…

Alarmi i përmbytjeve

Shkurtimet e buxhetit në sektorin e bujqësisë prekin segmentin e ujitje-kullimit, i cili prej vitesh kishte zënë vendin kryesor në investimet për bujqësinë, sidomos pas përmbytjeve të shënuara dy vitet…

Investimet: E keqja vjen edhe nga donatorët

Shkurtimi i shpenzimeve në buxhet prek në masën 50% investimet, por Ministria e Financave sqaron se ulja vjen nga financimi i huaj. Detajet e planit të ri, bashkë me taksat…

Shkurtimet e buxhetit dhe pushimet e gjata të opozitës

Kuvendi shqiptar miratoi javën e kaluar me 73 vota pro shkurtimin e shpenzimeve në buxhet. Në total do të reduktohen 18.3 miliardë lekë. Deputetët e djathtë mbrojtën këto ulje shpenzimesh…

Sakrificat e borxhit

Qeveria detyrohet të shkurtojë 20 miliardë lekë nga buxheti për të frenuar rritjen e borxhit. Sektorët që preken dhe rekomandimet e FMN-sëJava e fundit e muajit qershor shton edhe më…

Bashkia e Tiranës, prioritetet dhe realizimet

Është shumë e vështirë të arrish të depërtosh në shifrat buxhetore të Bashkisë së Tiranës. Mungesa e ofrimit të të dhënave bën që si burim i vetëm për t´u njohur…

Kriza “konservon” buxhetin

Ministri i Financave pranon se janë bërë "përpjekje ekstreme" gjatë hartimit të buxhetit 2012, në një kohë kur e ardhmja "duket e pasigurt". Sakaq, borxhi mbetet i lartë. Java e…