Jeni duke lexuar në: Politika Monetare

Abonohuni:

Si do informohen bizneset e vogla për fiskalizimin?

E Ftuar: Delina Ibrahimaj, Drejtoresha e Përgjithshme e Tatimeve

[shikoni]

Kolateralet e pashitura, rreziku i ri

Dy vitet e fundit, sektori bankar ka rritur ndjeshëm ekspozimin e drejtpërdrejtë dhe të tërthortë ndaj tregut të pasurive të paluajtshme. Kolateralet e pashitura në pronësi të bankave kanë arritur…

Frika e deflacionit, Rritja e parasë gjithsej, më e ulëta nga vitet 2000

Paraja që qarkullon në ekonomi ka shënuar rritjen më të ulët të paktën që nga viti 2002, kur raporton të dhënat Banka e Shqipërisë, një tregues direkt ky i ngadalësimit…

Ngërçi i konsumit

Në tatëpjetën që konsumi vendas ka marrë prej më shumë se pesë vjetësh, qeveria dha shtysën e saj negative në gjysmën e dytë të vitit të kaluar. Shifrat e fundit…

Politika monetare në prag të pamundësisë

Përkundër uljes me shpejtësi të normës bazë të interesit, kredia për ekonominë ka rënë dhe kursimet e individëve në banka janë dekurajuar. Banka e Shqipërisë ka vlerësuar se stimuli monetar…

Bankat dhe ekonomia, në kurthin e rreziqeve

Disa rreziqe janë zbutur, të tjera kanë dalë në sfond.Banka e Shqipërisë duke vlerësuar elemente që kërcojnë stabilitetin financiar në vend, njofton se janë rritur kërcënimet nga zhvlerësimi i lekut,…

Instrumenti i ri, Banka do të komunikojë kursin e ardhshëm të politikës monetare

Për të patur një efikasitet më të lartë të politikës monetare Banka e Shqipërisë ka planifikuar të përdorë instrumeta të rinj këtë vit. Në Dokumentin e ri të Politikës Monetare…

Etika e biznesit për rregullat e konkurrencës

Banka e Shqipërisë pret një ecuri pozitive të ekonomisë për 2014-n, por paralajmëron se rritja e taksave mund të ketë ndikim negativ në rritjen ekonomike. Konsumi dhe investimet vijojnë të…

Ulja e “pashpresë” e interesave

Flasin Arben Malaj, Selami Xhepa, Enea Janko, Elvin Meka. Ekonomistët vlerësojnë masën e Bankës së Shqipërisë për të ulur sërish normën bazë të interesit. Por, sipas tyre, kjo është një…

Kurthi i deflacionit

Fondi Monetar Ndërkombëtar thotë se probabiliteti i ekonomisë botërore që të bjerë në kurthin e deflacionit tani mund të jetë deri në 20%. Është me rëndësi që superfuqitë monetare të…

Sfidat për t’u rritur pas krizës

Të gjitha vendet në zhvillim të Europës Qendrore, Lindore e Juglindore janë përballur me recesion, apo ngadalësim të ndjeshëm të rënies ekonomike, pas krizës financiare të vitit 2008. Deri atëherë,…

Ulet kosto e lekut, por kredia në minimum historik

Lehtësimi i vazhdueshëm i politikës monetare nuk po arrin të nxisë huadhënien në ekonomi, e cila mbetet në nivelet më të ulëta rekord të dekadës. Bankierët pohojnë: Nuk japim kredi…

Rreziqet globale të reduktimit të stimujve nga FED

Guvernatori shqiptar Fullani: Ne kemi koordinuar politikat përpara krizës dhe gjatë krizës, dhe unë mendoj se është tashmë koha që të koordinojmë politikat pas QE3 (lehtësimit sasior 3)… Teksa Rezervat…

Shpresë afatshkurtër?!

Banka Qendrore evidenton në Raportin e fundit të Politikës Monetare se gjatë gjysmës së parë të këtij viti, rritja ekonomike shfaqet më e përmirësuar, por rritja e saj në prill-qershor…

Gara për të nxitur ekonominë

Politikat monetare të ndjekura gjatë krizës financiare dhe më tej. Varësia ndaj lehtësimit sasior dhe rreziku i overdozës Që nga nëntori i 2009-s, Federal Reserve, Banka Qendrore Amerikane, ka ndërmarrë…

Ulja e interesave: A do të nxitet kreditimi

Banka e Shqipërisë, në përpjekjen e radhës për të nxitur ekonominë, ka ulur interesin bazë. Por sa do të ndikojë ky vendim në rritjen e kreditimit, që po rritet me…

Rritja, sërish nën potencial

Banka e Shqipërisë paralajmëron se do të kemi një ekonomi me konsum të plogësht dhe investime të limituara private. Viti 2013 do të jetë i vështirë, me rritje ekonomike nën…

Tatimi progresiv kundrejt i thjeshtë?! Pse fiton i dyti

Një vend me sistem tatimor me kosto më të ulët, do të ishte më tërheqës (joshës) për të bërë një investim nga biznesi dhe, me logjikë, do të kishte më…

Interesat: Ulja e radhës, a do japë efekt

BSH ul për herë të pestë interesin bazë brenda një harku kohor prej 11 muajsh. Pas katër “dështimeve” të para, a pritet që të reflektohet në treg ky lehtësim i…