Financimi i “Tërmetit”, nis presioni mbi interesat e borxhit të brendshëm

22/01/2020 11:00 AM 1 koment

Qeveria emetoi së fundmi një obligacion dy vjeçar me vlerë 3.9 miliardë lekë kundrejt një interesi 2.25%. Interesi shënoi rritje të lehtë me 0.09 për qind në raport me ankandin e fundit që ishte në 16 nëntor të vitit 2019.

Qeveria kërkoi një financim 4 miliardë lekësh, ndërsa bankat ofruan 4.4 miliardë lekë, por për shkak të tendencës rritëse të interesit qeveria mori 3.9 miliardë borxh.

Vitin e kaluar interesat e letrave të borxhit të qeverisë ishin përgjithësisht të ulëta në gjysmën e parë të vitit, për shkak se nevojat për financimin e borxhit të ri u plotësuan nga eurobondi. Ndërsa këtë vit pritet që interesat të jenë disi më të larta edhe për shkak të rritjes së kërkesës së qeverisë për borxh përtej pritshmërive të bankave si pasojë e ndryshimit të madhësisë së deficitit buxhetor me financim të brendshëm prej pasojave të tërmetit.

Qeveria ka programuar që faza e para e rindërtimit të financohet në pjesën më të madhe të saj më borxh, duke rritur madhësinë e deficitit buxhetor të programuar për këtë vit me një të tretën.

Deficiti buxhetor këtë vit shkon në 2.2 % nga 1.6 % e PBB-së, që ishte parashikuar duke e çuar masën e borxhit të ri, nga rreth 29 miliardë lekë, që ishte programi fillestar në rreth 39 miliardë lekë. Deficiti i ri pritet të financohet nga tregu i brendshëm nëpërmjet obligacioneve dhe bonove të thesarit.

Rritja e deficitit buxhetor dhe financimi i tij nga burime të brendshme pritet të ushtrojë presion mbi normat e interesit të letrave me vlerë.

Normat e interesit të titujve shtetërorë, gjatë viteve të fundit kanë pësuar rënie të vazhdueshme duke u stabilizuar në periudhën 2017-2018. Megjithatë, gjatë vitit 2019 normat e interesit kanë vijuar sërish të shfaqin tendenca rënëse, duke reflektuar vazhdimin e politikave lehtësuese të ndërmarra nga Banka e Shqipërisë, si edhe reduktimin e nevojave për hua të qeverisë në gjysmën e parë të vitit, për shkak të likuiditetit të mjaftueshëm të siguruar nga emetimi i Eurobondit në fund të vitit 2018.

 

1
Komente

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Anonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Yield me i larte i ankandit ne 2.25% ishte per nje obligacion 2 vjecar te plote, nderkohe qe emetimi i meparshem ishte me rihapje 2 vjecar ne 2.16%, qe do te thote se per te njejtet dite ne maturim yield eshte me i ulet. Nderkohe edhe kuponi qe paguan emetimi i ri eshte me i ulet sesa emetimi i fundit i 2 vjecarit te plote.