Forbes / Vendet me reputacionin më të mirë për vitin 2019

21/10/2019 5:33 PM 0 komente

Si vendosim për të shkuar në një vend apo në një tjetër për pushime? Në mënyrë të vetëdijshme apo të pavetëdijshme, ka disa faktorë që ndikojnë te njerëzit kur vendosin të udhëtojnë, për t’u transferuar apo për të hapur një sipërmarrje të tyren.

Sipas Nicolas Georges Trad, drejtues në Reputation Institute, reputacioni përcakton “nëse njerëzit mbështesin një vend me sjelljen e duhur. Reputacioni më i mirë nënkupton më shumë eksporte, investime, turizëm”. Ashtu si në vitin 2018, edhe këtë vit, Reputation Institute hartoi klasifikimin Country RepTrak, një studim i përvitshëm që mat reputacionin e vendeve nëpërmjet një sondazhi të realizuar tek qytetarët e vendeve të G8.

Krahasuar me vitin e kaluar, kur pati një kolaps global, raporti i 2019 tregon një rritje mesatare me 0,5 pikë në reputacionin e vendeve. Suedia forcoi pozicionin e saj në vend të parë falë edhe “Sharing Sweden”, një projekt i cili synon të tregojë gjithçka që vendi po bën, nga nismat për përmirësimin e aksesit për njerëzit me aftësi të kufizuar tek nismat që synojnë të ndihmojnë të gjithë ata që duan të transferohen për të punuar.

Një tjetër faktor që e dallon vendin skandinav është vëmendja që i kushton çështjes së barazisë gjinore. Në veçanti, Suedia është një ndër vendet më të mira sa i përket diferencës së pagave mes gjinive. Jo rastësisht, vende po aq të kujdesshme mbi këtë çështje si Zvicra, Norvegjia, Finlanda dhe Zelanda e Re zënë përkatësisht vendin e dytë, të tretë, të katërt dhe të pestë në klasifikim

Nëse vitet e kaluara, bukuria, kultura dhe kapacitetet pritëse kishin një rol kyç në përcaktimin e reputacionit të një vendi, këtë vit, ndryshimin e bëjnë kushtet më të mira ekonomike, efikasiteti i qeverive dhe atraktiviteti mjedisor. “Dëshira për një efikase po bëhet gjithnjë e më shumë e rëndësishme” – thotë Hahn-Griffiths për Forbes.com.

“Nuk bëhet fjalë vetëm për bukurinë e një vendi – ju mund të dëshironi të jetoni aty, të punoni dhe të argëtoheni, por a është ai vend i mirëqeverisur?”. Pikërisht kjo arsye shpjegon sepse Britania e Madhe ka humbur disa pozicione (vendi i 18), për shkak të telenovelës së pambarimtë Brexit, kurse Shtetet e Bashkuara (në vendin e 36-të) për shkak të retorikës nacionaliste të Donald Trump.

Klasifikimi i vendeve me reputacionin më të mirë

 1. Suedi
  2. Zvicër
  3. Norvegji
  4. Finlandë
  5. Zelandë e Re
  6. Kanada
  7. Danimarkë
  8. Australi
  9. Holandë
  10. Irlandë
  11. Japoni
  12. Spanjë
  13. Austri
  14. Belgjikë
  15. Itali
  16. Portugali
  17. Singapor
  18. Mbretëria e Bashkuar
  19. Gjermani
  20. Republika Çeke
  21. Francë
  22. Greqi
  23. Tajlandë
  24. Tajvan
  25. Peru
  26. Poloni
  27. Malajzi
  28. Kili
  29. Argjentinë
  30. Vietnam
  31. Koreja e Jugut
  32. Emiratet e Bashkuara Arabe
  33. Indonezi
  34. Brazil
  35. Filipinet
  36. Shtetet e Bashkuara të Amerikës
  37. Indi
  38. Afrika e Jugut
  39. Egjipt
  40. Meksikë
  41. Katar
  42. Izrael
  43. Rumani
  44. Turqi
  45. Kinë
  46. Algjeri
  47. Bangladesh
  48. Kolumbi
  49. Venezuela
  50. Nigeri
  51. Rusi
  52. Arabi Saudite
  53. Pakistan
  54. Iran
  55. Irak

Burimi: Forbes

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of