Gjermania konsideron 50 mld euro shtesë në luftën me virusin

22/02/2021 5:23 PM 0 komente

Qeveria e kancelares Angela Merkel po konsideron deri në 50 miliardë euro shtesë në shpenzimet e borxhit për të luftuar pasojat e koronavirusit.

Kabineti gjerman i koronavirusit diskutoi sot financimin për testet e Covid-19 dhe masa të tjera për të mbështetur ekonominë më të madhe të Europës.

Financimi, i barasvlefshëm me rreth 1.5% të prodhimit të brendshëm bruto, pasqyron një vlerësim fillestar dhe është ende e paqartë nëse paratë do të nevojiten në fund.

Qeveria ka të ngjarë të kalojë në mënyrë agresive edhe buxhetin e vitit të ardhshëm.

Ministri i Financave Olaf Scholz ka në plan të propozojë një project- buxhet të vitit 2022, i cili do të kërkojë pezullimin e frenimit të borxhit kushtetues për të tretin vit radhazi.

“E rendësishme është që mjetet financiare për testimin dhe vaksinat do të jenë në dispozicion,” tha Dennis Kolberg, zëdhënësi i ministrisë së financave në një konferencë për shtyp.

“Buxheti aktualisht është duke u bashkuar,” tha ai, duke mos pranuar të përcaktojë një shumë.

Buxheti i Gjermanisë për vitin 2021 parashikon aktualisht 180 miliardë euro në shpenzime e borxhit. Çdo plan për të rritur huazimin do të varet nga ajo që qeveria vendos për testimin dhe strategjia për daljen nga bllokimi i pandemisë.

Sa më e ngadaltë të jetë dalja, aq më të larta bëhen kostot për qeverinë.

Administrata e Merkel do të paraqesë propozimin e saj të buxhetit 2022 dhe planin e saj të financimit afatmesëm në 24 mars.

Vendimi përfundimtar mbi shpenzimet publike përtej këtij viti do t’i lihet parlamentit të ri pas zgjedhjeve të shtatorit.

Scholz, i cili po kandidon për kancelar për Social-demokratët, ka premtuar vazhdimisht se qeveria do të shpenzojë lirisht për të kufizuar dëmin ekonomik nga pandemia. Ai ka thënë se vitet e disiplinës buxhetore e kanë vendosur Gjermaninë në një pozitë të fortë për të përballuar pasojat.

Ndërsa variante të reja agresive përhapen, shkalla e infektimit të vendit është rritur për tre ditë me radhë, para se të hyjnë në fuqi masate para lehtësuese.

Nën presionin e një publiku të lodhur nga pandemia, Merkel i tha qeverisë sot se hapat e ardhshëm për të lehtësuar kufizimet do të duhet të bëhen me kujdes./Bloomberg

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of