Greqia thotë se ka arritur ‘kufiri’ i mbërritjes së refugjatëve

16/12/2019 9:40 AM 0 komente

BE duhet të ndajë përgjegjësinë për fluksin, thotë Greqia, pasi formon plane të diskutueshme për ndërtimin e kampeve të burgut për emigrantët…

Pavarësisht nga dita e kufizuar e ditës së dimrit dhe stuhitë dhe shirat e mëdha të Whiplash, numri i azilkërkuesve që zbarkuan në brigjet Greke nuk tregon asnjë shenjë të zvogëlimit. Jo që nga marrëveshja historike e Evropës me Turqinë për të frenuar flukset e migrantëve në kulmin e luftës civile të Sirisë në Mars 2016 kanë mbërritur kaq shumë.

Vetëm në shtator mbërritën 10,551 të ardhur, më i larti në një muaj të vetëm që nga marrëveshja.

Rritja ka bërë presion të madh mbi një qeveri të qendrës së djathtë që u zotua të marrë një qëndrim shumë më të ashpër mbi migracionin sesa paraardhësi i tij. Që nga marrja e detyrës në korrik, kryeministri Kyriakos Mitsotakis i ka bërë thirrje BE të shfaqë më shumë solidaritet ndaj Greqisë dhe shteteve të tjera të vijës së përparme, që përpiqen të përballojnë gjithnjë e më shumë refugjatë.

Shifrat më të fundit tregojnë se ka rreth 40,000 burra, gra dhe fëmijë në Samos, Lesbos, Chios, Kos dhe Leros – pesë pikat kryesore të hyrjes me të cilat përballet Turqia – kryesisht të vendosur në kampe të mbipopulluara të krijuara për 5400. Megjithë përpjekjet e bashkërenduara, autoritetet kanë qenë në gjendje vetëm të lëvizin rreth 10,000 njerëz në kontinent gjatë muajve të fundit.

Organi i ri ekzekutiv i BE-së është i gatshëm të hartojë politika të reja mbi sfidën e migracionit dhe Athina thotë se është thelbësore që Brukseli të njohë nevojën që azilkërkuesit të ndahen në mënyrë të barabartë midis shteteve anëtare.

Javën e kaluar, Mitsotakis i tha nënkryetarit të ri të Komisionit Evropian, Margaritis Schinas dhe komisarit të punëve të brendshme Ylva Johansson – të dy të ngarkuar me rregullimin e migracionit dhe politikave të azilit – që Greqia kishte “arritur kufijtë e saj” dhe nuk mund të merrte më e vetme fluksin.

“Ky nuk është një problem greko-turk,” tha ai ndërsa zyrtarët vizituan Athinën. “Eshtë një çështje që prek Bashkimin Evropian në tërësi dhe ne mezi presim ndihmën tuaj, si dhe një politikë të fortë evropiane, për ta adresuar atë.”

Në shënjestër të kontrabandistëve të njerëzve, Greqia ka qenë në fundin e mprehtë të flukseve të migracionit, duke pritur afër 90,000 refugjatë dhe migrantë në mbarë vendin – një numër më i madh se numri i kombinuar i azilkërkuesve të regjistruar në Itali, Spanjë, Maltë dhe Qipro, sipas UNHCR.

 

 

/THE GUARDIAN

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of