IEA: Legalizimi i kanabisit mund të jetë fitore ekonomike për Mbretërinë e Bashkuar

29/06/2018 8:39 AM 0 komente

Instituti i Çështjeve Ekonomike (IEA) i ka bërë thirrje qeverisë britanike për të legalizuar kanabisin, duke argumentuar se masa mund të gjenerojë më shumë se 1 miliardë pound të ardhurura shtesë të taksave çdo vit, si dhe kursime në shëndetësi dhe shërbime të tjera publike.

Tregu i zi i kanabisit në Britani është me vlerë 2.6 miliardë dollarë në vit, me 255 ton shitje, më shumë se 3 milion njerëz kanë konsumuar vitin e kaluar, sipas Institutit të Çështjeve Ekonomike (IEA).

Një raport nga studimi arrin në përfundimin se kriminalizimi i kanabisit në Mbretërinë e Bashkuar ka dështuar, duke thënë se tregu i zi është i mbushur me produkte të rrezikshme të pakontrolluara.

Chris Snoëdon, kreu i departamentit të ekonomisë në IEA, tha: “Është koha për reformimin e politikës së kanabisit në Britani të Madhe. Kanadaja dhe SHBA po tregojnë rrugën. Përpilimi i duhur, legalizimi i kanabisit është një fitore e favorshme: kriminelët humbin një industri fitimprurëse, konsumatorët marrin një produkt më të mirë, më të sigurt dhe më të lirë dhe barra ndaj tatimpaguesit të përgjithshëm zvogëlohet”.

Burimet publike të dedikuara për kapjen e kanabisit, ndjekjet penale dhe trajtimin e problemeve shëndetësore të shkaktuara nga “skunk” me forcë të lartë, përbëjnë një barrë të konsiderueshme në sistemin e drejtësisë dhe shëndetësisë, ndërsa adoleshentët e kanë më të lehtë blerjen e kanabisit sesa alkoolit.

Raporti i IEA thotë: “Mbizotërimi i kanabisit të rrezikshëm, të fortë në tregun e zi duhet të jetë një arsye kryesore për legalizimin. Shitjet e licencuara do të lejonin kanabis më të sigurt dhe të rregulluar për të zhvendosur llojet më të rrezikshme dhe për të gjeneruar të ardhura tatimore që mund të shpenzoheshin për shërbimet e shëndetit mendor “.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of