INC e Italisë fiton marrëveshjen prej 28.7 mln euro për përmirësimin e rrugës së lumit Vlorë

07/02/2020 1:30 PM 0 komente

Fondi Shqiptar i Zhvillimit ka bërë me dije, se është përzgjedhur kompania ndërtimit me qendër në Itali INC si fituesja e tenderit për azhurnimin e pjesëve të projektit rrugor të lumit Vlorë në jug të Shqipërisë, i financuar me të ardhurat e një kredie nga Fondi Kuvajt për zhvillimin ekonomik.
Tenderi vlerësohet të kushtojë 3.5 miliardë lekë (31.8 milion dollarë / 28.7 milion euro) dhe punimet e ndërtimit duhet të përfundojnë brenda 24 muajve, sipas FSHZH. Katër oferta u paraqitën në tender. Kostoja totale e projektit është 70 milion dollarë.
Në vitin 2016, qeveria shqiptare nënshkroi një marrëveshje kredie prej 40.8 milion dollarë me Fondin Kuvajt për Zhvillimin Ekonomik Arab për përmirësimin e rrugës së lumit Vlorë.
Projekti i ndërtimit të rrugës së lumit Vlorë – nga qyteti i Vlorës deri në fshatin bregdetar jugor të Qeparo – do të sigurojë një lidhje të re rrugore me linjën bregdetare Jon dhe do të nxisë zhvillimin ekonomik në rajonin jugor të Shqipërisë.

Fushëveprimi i kontratës: “Ndërtimi i rrugës Ura e Laskos – Ura e Qeparos dhe Laskos – rruga e lidhjes Kuç”, Qarku Himara, CËC / ICB / 2018/3, është një rrugë me gjatësi 23.7 km e vendosur në terren kodrina. Kohëzgjatja e parashikuar e kontratës do të jetë 24 muaj.

Projekti i rehabilitimit të rrugës së Lumit të Vlorës parashikon ndërtimin e rrugës që fillon nga Bypassi i Vlorës – Ura e Peshkëpisë, Ura e Laskos – Qeparo si dhe degëzimi Ura e Peshkëpisë – Selenicë – Superstrada Levan – Tepelenë, një segment prej 94 km. Kredia nga Fondi Saudit për Zhvillim parashikohet të rehabilitojë pjesën e dytë të kësaj rruge me gjatësi 30 km, i parashikuar për të përfunduar në fund të vitit 2020.

Ky segment rrugor së bashku me segmentin rrugor të financuar nga Fondi i Kuvajtit për Zhvillimin Ekonomik Arab, plotësojnë projektin e “Rehabilitimit të Rrugës së Lumit të Vlorës”. Me zbatimin e këtij projekti, do të përfitojnë banorët e një zone të konsiderueshme që përfshin Bashkinë Vlorë, Himarë, Selenicë, dhe të gjitha njësive administrative të luginës së Lumit të Vlorës.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of